- Alle hadde innsunkne øyne. De så ut som dyr

Flyktninger fra Nord-Koreas fangeleire fortalte om grusomme opplevelser foran FN-panel i Seoul.

KLARTE Å RØMME: I 2005 klarte Shin Dong-hyuk å flykte fra en av de såkalte «totalkontrollsonene» i en nordkoreansk fangeleir. Han har skrevet bok om sine opplevelser, og i dag fortalte han et FN-panel om tiden i fangenskap.  Foto: Kim Hong-Ji / Reuters
KLARTE Å RØMME: I 2005 klarte Shin Dong-hyuk å flykte fra en av de såkalte «totalkontrollsonene» i en nordkoreansk fangeleir. Han har skrevet bok om sine opplevelser, og i dag fortalte han et FN-panel om tiden i fangenskap. Foto: Kim Hong-Ji / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas fangeleire er beryktede for tortur og henrettelser, og flere som har klart å rømme fra leirene har tidligere fortalt om sult, vold og grusomme forhold.

Det skal være rundt 150 000 til 200 000 nordkoreanere i fangeleire i det isolerte landet, og de fleste av dem er overarbeidede og utsultede.

Ytterst få slipper ut av leirene i live, men i dag møtte noen av de som har klart det et FN-panel i Sør-Koreas hovedstad, Seoul, for å fortelle sine historier.

En av dem, Shin Dong-hyuk (31), fortalte at det første minnet han har fra leiren er da han som femåring måtte se på at andre fanger ble henrettet. Etter 22 år i fangenskap klarte Dong-hyuk i 2005 å rømme, og har senere skrevet bok om sine oplevelser.

Det er første gang et FN-panel skal granske påstander om brudd på menneskerettighetene i det lukkede landet, og høringene, som finner sted på Yonsei University, skal gå over fem dager. 30 nordkoreanske flyktninger, inkludert noen som nylig har unnsluppet de brutale fangeleirene, skal fortelle sine historier.

Sultet Foran et dørgende stille publikum fortalte Dong-hyuk hvordan en sju år gammel jente ble slått til døde for å ha stjålet noen korn med hvete, skriver The New York Times.

- Vi slet veldig, og spiste det de ga oss. Vi tok imot julingen deres, og sultet når de ikke ga oss noe. Vi var forbruksvarer for dem, som arbeidsdyr som de ville få mest mulig ut av før vi døde, fortalte 31-åringen.

Dong-hyuk, som ble født i leiren, ble som 14-åring torturert fordi moren og broren hans hadde forsøkt å rømme. Senere ble han tvunget til å se på når vaktene henrettet dem.

Da han en gang mistet en symaskin i bakken straffet vaktene ham med å kutte av ham en av fingrene.

- Jeg trodde hele hånda mi skulle bli kuttet av ved håndleddet, så jeg følte meg takknemlig for at bare fingeren min ble kuttet av, sa han.

Måtte drepe egen baby Da Jee Heon-a (34) havnet i en av leirene i 1999 oppdaget hun raskt at saltede frosker var en av de ytterst få tingene å spise der, skriver nyhestbyrået Reuters.

- Alle hadde innsunkne øyne. De så ut som dyr, sa hun foran FN-panelet.

Foran panelet fortalte hun i detalj om hvordan en nybakt mor ble tvunget av vaktene til å drepe sitt eget barn.

22 ÅR I FANGENSKAP: Shin Dong-hyuk (31) ble født i en fangeleir i Nord-Korea, men klarte å rømme i 2005. Som 14-åring ble han vitne til at moren og broren ble henrettet. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters
22 ÅR I FANGENSKAP: Shin Dong-hyuk (31) ble født i en fangeleir i Nord-Korea, men klarte å rømme i 2005. Som 14-åring ble han vitne til at moren og broren ble henrettet. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters Vis mer

- Det var første gang jeg hadde sett et nyfødt barn, og jeg følte meg glad. Men plutselig hørte vi skritt utenfor og en sikkerhetsvakt kom inn og ba moren om å snu babyen opp ned i en bolle med vann, fortalte hun.

- Moren ba vakten om å spare henne, men han fortsatte å slå henne. Så moren puttet babyen med ansiktet ned i vannet, med skjelvende hender. Gråtingen stoppet, en bolbe kom opp, og den døde. En bestemor som hadde tatt imot barnet da det ble født bar det stille ut.

Liten interesse Selv om det er første gang en FN-kommisjon undersøker brudd på menneskerettigheter i Nord-Korea, tror få eksperter kommisjonen vil kunne ha noen påvirkning på situasjonen, og kun et fåtall journalister dukket opp på dagens høring i Seoul, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Selv hevder Nord-Korea og Kim Jong Un at landet ikke bryter menneskerettighetene, og nekter å anerkjenne kommisjonen eller å gi etterforskerne tilgang til landet.

Shin Dong-hyuk satt i en av de såkalte «totalkontrollsonene» i fengslene. Fangene i disse sonene blir ikke, som andre fanger, undervist i landets ideologi og lærer ingenting om regimet eller dets ledere.

Dong-hyuk hadde derfor aldri hørt navnene Kim il-Sung eller Kim Jong-il før han klarte å flykte fra fangenskapet. I dag mener han FN-panelet er den eneste måten å forbedre menneskerettighetene i hjemlandet.

- Fordi det nordkoreanske folket ikke kan forsvare seg med våpen som i Libya og Syria, tror jeg personlig at dette er det første og eneste håpet som er igjen, sa han under dagens høring.

- De har mye å dekke over, selv om de ikke innrømmer noe som helst.

STILTE SPØRSMÅL: Michael Kirby (til vesntre) stilte spørsmål til Shin Dong-hyuk (høyre) under dagens høring i Seoul. Dong-hyuk fortalte om sine 22 år i fangenskap i en nordkoreansk fangeleir. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters
STILTE SPØRSMÅL: Michael Kirby (til vesntre) stilte spørsmål til Shin Dong-hyuk (høyre) under dagens høring i Seoul. Dong-hyuk fortalte om sine 22 år i fangenskap i en nordkoreansk fangeleir. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters Vis mer