Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle har det tungt. Vi håpet han skulle overleve

Soldatene i Afghanistan er sinte, frustrerte og i dyp sorg over tapet av kaptein Trond Petter Kolset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I  ISAF-styrkens provinshovedkvarter i Mazar-e Sharif gjør norske soldater seg klar til å stå æresvakt for sin døde kamerat. Der vil de stå helt til båren fraktes hjem til Norge.

I kveld har familien til den avdøde gitt Forsvaret lov til å frigi navnet. Den drepte etterretningsoffiseren er kaptein Trond Petter Kolset (30) fra Steinkjer.

I leiren er det omlag 100 norske soldater og offiserer som tilhører den norske kontigentstaben. Det var herfra Kolset og tre medsoldater kjørte ut i dag morges. De skulle til den norske leiren i Meymaneh der broparten av de norske soldatene i Afghanistan tjenestegjør. Omlag 400 i alt.

- Alle tar det veldig tungt. Vi som tjenestegjør her blir som en familie. Vi er en liten gjeng nordmenn i utlandet. Og det som har skjedd, bringer frem sinne, frustrasjon og dyp, dyp sorg, forteller kaptein Knut H. Grandhagen til Dagbladet.

- Håpet han skulle overleve

Grandhagen er presse- og informasjonsoffiser for den norske styrken i Afghanistan, og var selv på vakt i Mazar-e Sharif da meldingen om selvmordsangrepet kom. De to norske kjøretøyene hadde forlatt leiren, og kjørte langs den nyasfalterte ringveien som ble oppfattet som relativt trygg.

- De første meldingen gikk ut på at han var såret. Vi håpet lenge han skulle overleve. Derfor ble det ekstra tungt da det viste seg at livet ikke holdt, sier Grandhagen til Dagbladet.

Stod igjen på åstedet
Men det var liten tid til å sørge da det hele stod på i formiddag. Det hele utviklet seg til å bli en skarp militær operasjon som involverte både norske og tyske soldater.

- Vi hadde tre soldater som stod igjen på stedet, og vår fokus var å få berget de ut og gi de den hjelpen og støtten de trengte, sier Grandhagen.

Han berømmer tyskerne som raskt fikk evakuert den norske etterrerningsoffiseren, og det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif som stod klar til å ta ham i mot.

Sørger i stillhet
Det er nå blitt sent på kvelden i Mazar-e Sharif, som ligger to og en halv time foran norsk tid.

- Feltpresten har åpnet kapellet hvor soldatene kan få sørge i stillhet eller sammen med kamerater. Heldigvis var også Forsvarets stressmestringsteam tilfeldigvis i leiren på en halvårsevaluering. Derfor kunne de tre soldatene som overlevde, og andre som hadde behov, få rask og kyndig hjelp til å bearbeide opplevelsene.

I morgen vil det bli avholdt minnestund både i Mazar-e Sharif, Meymaneh og i Kabul.

Rammet av selvmordsbomber
Forsvaret kan i kveld bekrefte at det var en selvmordsbomber i en bil full av sprengstoff som slo til mot den norske bilkolonnen.

For nøyaktig én uke siden ble svenske soldater og afghansk politi utsatt for et ild- og granatangrep i det samme området. Hendelsen skjedde cirka 30 kilometer vest for Mazar-e Sharif. Det er foreløpig uklart hvor langt unna dagens angrep denne hendelsen var. Ingen ble drept i angrepet.

I DYP SORG: Kaptein Knut H. Grandhagen i Mazar-e Sharif forteller at de norske soldatene i Afghanistan er sterkt preget av det som er skjedd. I natt vil soldater stå æresvakt ved båren til sin drepte kamerat. Foto: Forsvaret
I DYP SORG: Kaptein Knut H. Grandhagen i Mazar-e Sharif forteller at de norske soldatene i Afghanistan er sterkt preget av det som er skjedd. I natt vil soldater stå æresvakt ved båren til sin drepte kamerat. Foto: Forsvaret Vis mer

Det har også vært flere hendelser inne i selve byen Mazar-e Sharif den siste tiden. Men Grandhagen sier at området i Nord-Afghanistan tross dette må anses som forholdsvis rolig sammenlignet med andre områder.

Lever under konstant trussel
- Men vi er i Afghanistan, og vet at det alltid er en trussel når vi ferdes på veiene. Derfor tar vi forhåndsregler. Dette har vi alltid i bakhodet når vi trener, utruster oss og tar på skuddsikker vest før vi kjører av gårde. Vi er årvåkne, ser etter trusler, men vi kan aldri være helt sikre, sier presseoffiseren.

- Men vi kan ikke sitte og frykte at enhver som kommer kjørende er en selvmordsbomber. Hadde vi gjort det, ville vi blitt gale. Saken er den at 99,9 prosent av afghanerne er flotte mennesker. Men vi kan aldri senke skuldrene før vi er trygt inne i leiren igjen, forteller han.

UPANSRET:
Bilen som ble rammet av en veibombe eller en selvmordsbomber nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. En norsk offiser ble drept i angrepet.
Foto Forsvaret / Handout / SCANPIX
UPANSRET: Bilen som ble rammet av en veibombe eller en selvmordsbomber nær Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag morgen. En norsk offiser ble drept i angrepet. Foto Forsvaret / Handout / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media