Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle har erkjent at dagens situasjon ikke er god. Et forbedret tilbud må foregå innenfor fengselsmurene

Høyre-politikeren har selv vært nede i kjelleren der de psykisk syke fangene soner på isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kriminalomsorgsdirektoratet opplyste overfor Dagbladet i helga at de jobber med en rapport for å se på ulike tiltak som kan bedre situasjonen for blant annet psykisk syke innsatte i norske fengsel.

Ifølge direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet inneholder rapporten en rekke helt konkrete tiltak.

Dagbladet fikk forrige uke bli med ned på avdeling G i kjelleren til Ila fengsel- og forvaringsanstalt, der forvaringsdømte psykisk syke menn soner i full isolasjon.

Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen har selv vært nede i denne kjelleren ved Ila fengsel. Han sier besøket gjorde inntrykk på ham.

- Må gis en sjanse - Jeg har sett forholdene fangene soner under, og er blitt gjort kjent med situasjonen. Disse menneskene er strafferettslig dømt for alvorlig kriminalitet, så det er farlig å slippe dem ut. Samtidig er det viktig at de får et mer adekvat tilbud innenfor fengselsmurene, som gir dem muligheter til å rehabiliteres, sier Elvenes til Dagbladet.

- Et av målene ved fengsel er jo nettopp å gjøre fangene samfunnsdyktige igjen, og det interessante spørsmålet her er om disse fangene får denne muligheten slik de soner i dag. Potensialet for rehabilitering hos mange av disse fangene er lavt, men de må gis en sjanse, tilføyer han.

Moren til en av dem som soner på avdeling G sier at sønnen er blitt markant dårligere i løpet av de nesten fem åra han har sittet fullt isolert på Ila. - Han må få hjelp, fortviler hun.

Også ledelsen ved fengselet mener forholdene er uverdige, umenneskelige og direkte skadelige for fangene, at systemet svikter dem, og at det er behov for at situasjonen endres.

Innenfor murene Elvenes påpeker at regjeringen allerede har bevilget ti millioner i statsbudsjettet for 2015 til å sikre oppfølging av innsatte med særlige behov knyttet til psykisk helse ved Ila fengsel, og at denne bevilgningen er videreført i statsbudsjettet for 2016.

- Så uavhengig av rapporten som kommer i mai er det allerede satt inn tiltak, understreker han.

Han er ikke kjent med hvilke konkrete tiltak som rapporten vil inneholde, men sier:

- Det ligger vel i korta at et forbedret tilbud må foregå innenfor fengselsmurene. Rapporten vil bli viktig kunnskap når det gjelder denne problematikken.

- Ingen god situasjon Elvenes viser til at både rettspsykiater Randi Rosenqvist som leder psykologteamet ved Ila fengsel - og fengselsdirektør Knut Bjarkeid - har tatt til ordet for en sikkerhetsavdeling inne i fengselet, med et tverrfaglig samarbeid mellom kriminalomsorgen og helsevesenet.

- Dette forslaget er noe vi politikere absolutt må lytte til, sier Elvenes.

- For jeg tror situasjonen er beskrevet riktig i Dagbladets artikkel. Alle har erkjent at dagens situasjon ikke er god. Det er behov for at de psykisk syke fangene kan komme mer ut av cella og inn i behandling under kontrollerte forhold, i tillegg til at de får mer menneskelig kontakt, fortsetter han.

ISOLAT: De psykisk syke fangene som soner på avdeling G i kjelleren til Ila fengsel- og forvaringsanstalt tilbringer minimum 20 timer alene på cella hver eneste dag. For flere av dem har situasjonen vært slik i årevis.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ISOLAT: De psykisk syke fangene som soner på avdeling G i kjelleren til Ila fengsel- og forvaringsanstalt tilbringer minimum 20 timer alene på cella hver eneste dag. For flere av dem har situasjonen vært slik i årevis. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Man har kommet et steg videre etter at det ble bevilget midler til behandling av disse fangene, og så får vi se hva mer som foreslås i den kommende rapporten, sier Elvenes.

Anker Breivik-dom Tidligere denne uka ble det klart at staten anker dommen, der Oslo tingrett ga Anders Behring Breiviks medhold i at hans soningsforhold bryter Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen kapittel 3. Ifølge tingretten ble terroristen utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengselet.

Elvenes vil ikke koble Breiviks soningsforhold opp mot de psykisk syke isolerte fangenes forhold.

- Enkeltstående tilfeller må behandles på hver sin måte av kriminalomsorgen, sier han.

BRYR SEG: 
- Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sier  fengselsdirektør Knut Bjarkeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BRYR SEG: - Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart