Stephen Hawking er død:

- Alle har et forhold til Hawking. Hvilke fysikere kan man si det om?

«Alle» vet at Stephen Hawking var et geni, men hva var det egentlig som gjorde ham til fysikkens superstjerne?

DØDE I NATT: Fysiker og matematiker Stephen Hawking død natt til onsdag 14. mars, 76 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Man må jo beskrive ham litt som et fenomen. Det er flere ting på en gang. Det er kombinasjonen av fag, evnen til å formidle, kroppen han hadde og personligheten. Du må ha alle fire. Det gjør ham til den superstjernen han var.

Slik beskriver Bjørn Hallvard Samset, forskningsdirektør ved CICERO, stjernestatusen til Stephen Hawking. Og han får støtte av Øystein Elgarøy, professor ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

- Han var en av de viktigste fysikerne i tida etter Einstein, og uten tvil den som var mest kjent blant folk flest. Han ble på en måte fysikkens ansikt utad.

Svarte hull

Den verdensberømte fysikeren døde onsdag, 76 år gammel. I vitenskapskretser var han noe for seg selv. Både på grunn av sitt bidrag til forståelsen av universet, og sin formidlingsevne.

- Alle har et forhold til Hawking. Hvilke fysikere kan man si det om? Han var helt unik, sier Samset.

Hawking fikk sitt første vitenskapelige gjennombrudd i sine studier av svarte hull, sammen med Roger Penrose, i 1970. Og det er hans bidrag til denne delen av fagfeltet som for alvor vil bli husket for ettertida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer