Alle har mistet noen

Lille Zaur Gutnov var bare 11 år gammel da han ble drept i skolemassakren i Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Hans mor og bestemor har gjort alt klart til begravelsen, og venner og naboer deltar i familiens sorg, slik det er i hele Beslan. Alle har barn, nære familiemedlemmer eller kjente som har mistet noen i massakren.

For Zaur Gutnovs familie er usikkerheten om barnets skjebne over, men mange andre vet fortsatt ikke hva som er skjedd med deres kjære. I hele dag har foreldre lett blant de døde for å finne barna sine.

Bildene fra likskuene i Beslan viser nakne og forbrente små barn, askegrå kropper med blodflekker, stive hender og føtter som stikker ut av svart plast.

Albert Kundukhov (30) sto i kø for å identifisere lik da han snakket med en journalist. Albert ventet på å identifisere datteren, kona og moren sin.

-  I det minste har jeg sjansen til å identifisere dem. Jeg trenger noe å legge i kista.

De som overlevde, har begynt å fortelle om dagene i gymsalen. Her er utdrag fra noen av øyenvitneberetningene.

Skutt for å gråte

Traumene barnegislene i Beslan har gjennomgått, er ubeskrivelige. Terroristene ble tydelig irritert av barn som gråt under gisselaksjonen.

-  De stilte opp foreldrene foran oss, og sa at de ville drepe dem hvis vi ikke sluttet å gråte, sier Agunda (9) til TV-stasjonen ORT. Andre kilder sier også at barna ble truet av terroristene med å bli skutt hvis de gråt.

-  Jeg vil aldri mer gå på skolen, sier Alan Sidakov. Hele familien med far, mor og fire barn var gisler.

De var blant de heldige. De fleste av de skadde, både barn og voksne, var skutt i ryggen, av terroristene da de flyktet. Gislenes hensikt var fryktelig klar, de ville drepe flest mulig.

Får ikke besøke barna

Fortvilte foreldre søkte utenfor sykehusene etter navnene på sine barn. Listene med de innlagte barna var skrevet for hånd. Men kanskje er flere av de traumatiserte barnas navn ikke engang på listene utenfor sykehuset.

For flere av barna var så sjokkskadd av det de hadde opplevd at de i begynnelsen ikke engang kunne si hva de het. De stirret bare blindt inn i TV-kameraene, som igjen og igjen fanget inn omfanget av tragedien.

Gazeta.ru skriver at mødre og fedre ikke får besøke sine barn på sykehusene, og at de som ikke finner sine barn på listene over de innlagte ikke får informasjon om deres barn er døde. En lege sier virkeligheten er ganske forskjellig fra den som framstilles offisielt.

Lokale myndigheter ba i går foreldre til savnede barn si ifra om spesielle kjennetegn, for at det skal bli lettere å identifisere de døde. Det beroliget heller ikke foreldrene som ikke hadde sett sine barn siden gisselaksjonen var over.

SØRGER: I en åpen kiste med den sørgende familien rundt seg ligger den drepte 11 år gamle Zaur Gutnov. For Zaurs familie er usikkerheten om barnets skjebne over, men mange andre vet fortsatt ikke hva som er skjedd med deres kjære.