Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle har noen arvelige skader

- Kreft skyldes skader på cellers arvestoff. Noen ganger er skaden medfødt, men som oftest er den påført av skadelige stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier professor Anne-Lise Børresen Dale ved Radiumhospitalet i Oslo.

- Alle mennesker har noen arvelige skader fra fødselen av, uten at de nødvendigvis blir syke. Dessuten er alle våre gener individuelle, og kreftpasienter med samme kreftform kan ha forskjellige skader i disse genene, sier Børresen Dale.

- Tidligere kunne ikke forandringene i arvematerialet som ledet til kreftutvikling påvises. Vi måtte vente til svulsten ble synlig, og da er sykdommen langt framskreden. Med genteknologi har vi fått et verktøy som kan ana-lysere DNA-molekylet direkte, der årsaken til kreftsykdommen egentlig ligger. Det gir håp om at alvorlig sykdomsutvikling kan stanses i fødselen ved hjelp av genteknologiens bidrag, sier Anne-Lise Børresen Dale.
Den som tror genforskere prøver å finne fram til supermennesket, blir faktisk ganske beroliget av å snakke med Børresen Dale.
- Å sette seg som mål å utrydde alle dårlige arveegenskaper vil være det samme som å utrydde hele menneskeheten, sier hun.

Hele Norges coronakart