- Alle har rett til å pågripe gjerningsmannen

Politiet i Malmö sier de trenger hjelp fra folket for å kunne finne og fengsle den nye lasermannen.

INFORMERTE I MOSKEEN: - Alle kan pågripe gjerningsmannen, sa politisjef for bydelen Rosengård, Bengt Hersler, under folkemøtet i Malmö i går kveld.. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
INFORMERTE I MOSKEEN: - Alle kan pågripe gjerningsmannen, sa politisjef for bydelen Rosengård, Bengt Hersler, under folkemøtet i Malmö i går kveld.. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
MALMÖ (Dagbladet): Samtidig som politiet i Malmö i går kveld stålsatte seg for nok en kveld og natt med mulige skyteepisoder, ble det holdt folkemøte i en av de største moskeene i byen.

Cirka 200 innvandrere fra bydelen Rosengård møtte opp i den Shiitiska forsamling med spørsmål til politiet. Mange er redde for å gå ut om kvelden i frykt for å bli skutt. Mange lurte på hvorfor gjerningsmannen fortsatt kan gå etter den lange og intense politijakten.

- Vi kommer til å gjøre alt som står i vår makt for å pågripe denne mannen så fort som mulig, men dessverre har vi ikke så mye å gå etter ennå, sa politimester Bengt Hersler i bydelen Rosengård.
- Bor i sentralmalmö Hersler sa at politiet venter spent på DNA-analysene fra skyteepisoden mot skredderen Naser Yazdanpanah (57) på lørdag. Han ble skallet ned av det som muligens er den nye lasermannen etter at salongen til skredderen ble beskutt.

Får politiet treff i sitt eget DNA-register på denne mannen, kan saken være oppklart. Hersler fortalte at gjerningsmannen muligens flytter seg rundt på sykkel. Politiet har en teori om at han bor i de sentrale delene av Malmö, men utfører sine oppdrag i de ytre bydelene, informerte Hersler.

- Vi tror ikke denne mannen er en del av et kriminelt miljø. Da hadde han vært avslørt allerede. Vi tror han er alene, sa Hersler.

På en pressekonferanse i går sa operativ leder Börje Sjöholm at etterforskningen kan ta månedsvis.

Truer med skudd Rosengård er en av få bydeler som det ennå ikke har blitt skutt i. Likevel er folk redde og ungdommer patruljerer nå gatene. Ifølge Hersler truer flere innvandrere nå med å skyte personer de mistenker kan være den nye lasermannen som en ren reaksjon mot det som skjer i byen deres

- Jeg tror det er veldig uklokt å reagere slik og jeg håper dere bidrar til at det ikke skjer, sa han til de oppmøtte.

Til Dagbladet sier politimesteren at de har registrert med interesse at bydelen, som er kjent for mye uroligheter og som nærmest en ghetto, ikke har fått besøk av den nye lasermannen.

- Vi aner ikke hvorfor, men hvis han er ute etter innvandrere skulle man tro at Rosengård ville være et interessant sted for ham, sier Hersler.

Flere i moskeen stemte i da diskusjonen om folk bør ta saken i egne hender og starte sin egen etterforskning av mannen. Mange har et inderlig ønske om å stoppe skrekkmannen som herjer i den sørsvenske byen.

- Vi ønsker ikke at folk etterforsker saken på egen hånd, men at folk stoler på politiet. Vi er avhengig av publikum og trenger tips. Hva som helst kan hjelpe, sa han.

Han anmodet folk om å ringe politiet dersom de ser noen mistenkelige personer.

- Men hvis dere kommer over en skyteepisode eller ser noen som skyter, har dere muligheten til å pågripe gjerningsmannen på stedet. Alle har rett til å pågripe en person som begår en forbrytelse. Ring politiet og hold gjerningsmannen nede til vi kommer, anmodet Hersler.

- Forferdelig skummelt - Dette var et veldig bra møte. Det er viktig at folket får møte politiet. Mange her sliter med språket og det er mye rykter som går. Han oppklarte masse for mange, sier Ali Husseini som var med å avvikle folkemøtet.

- Det er forferdelig skummelt det som skjer i Malmö for tiden, sier Thergam Nesajer (26) til Dagbladet.

Han og kameratene Ahmed Hemza (21) og Ahmed Hulo (20) var til stede i moskeen.

- De som jakter lasermannen på egenhånd er kriminelle som ikke vet bedre. Mange i vår bydel har ingen tillit til politiet og deres jobb, men vi har ikke noe valg. Vi må samarbeide, slik at Malmö slipper denne frykten, sier Hemza.

MALMÖ 20101027: Ahmed Hulo (20) og Ahmed Hemza (21) bor i Rosengård og møtte nærpolitisjef for Rosengård Bengt Hersler. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
MALMÖ 20101027: Ahmed Hulo (20) og Ahmed Hemza (21) bor i Rosengård og møtte nærpolitisjef for Rosengård Bengt Hersler. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer