Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle hundekjørerne funnet - frosne og forkomne

Arrangøren ville fortsette Femundløpet. Politiet sa nei.

 FRISKT - OGSÅ FRA START:   I morges ble Femundløpet avlyst på grunn av værforholdene. Politiet i Hedmartk sa nei på arrangørene sprøsmål om å fortsette. Her fra starten i 400 km-klassen fra Røros med konturene av et hus i snøføyka. Foto: Tine Mathea Harstad Johansen/Femundløpet.
FRISKT - OGSÅ FRA START: I morges ble Femundløpet avlyst på grunn av værforholdene. Politiet i Hedmartk sa nei på arrangørene sprøsmål om å fortsette. Her fra starten i 400 km-klassen fra Røros med konturene av et hus i snøføyka. Foto: Tine Mathea Harstad Johansen/Femundløpet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle hundekjørerne som har vært savnet i uværet under Femundløpet, er nå kommet til rette.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg, skriver NTB.

Forholdene har vært så ille at også løypemannskapene på snøscooter tok inn på utedoer i området lørdag kveld, skriver Arbeidets Rett.

- En kvinne og en mann som var savnet i Rendalen, har kommet til en seter i Sølendalen vest for Femunden. Nå er neste oppgave å få fraktet dem ut. En beltevogn fra Forsvaret er rekvirert, sier operasjonsleder Jan-Egil Gilberg i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.

Tre kjørere var savnet i dette området. Den første ble funnet ved 02-tiden.

- En kvinne ble funnet klokka 08.50 og den siste mannen en halv time seinere, sier operasjonslederen.

Aftenposten melder at de to siste savnede tenåringene også er kommet til rette.

- Flere av de savnede var frosne og noe forkomne, men ellers i god behold, opplyser redningsleder Jan Lillebø i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Femundløpet går over flere dager. Juniorene og 400 kilometer-kjørerne startet fra Røros ferdag, og 600 kilometer-klassen lørdag.

Natt til i dag ble hele løpet avlyst, og rennledelsen og de løperne som rekker fram, skal evaluere situasjonen på Røros ved 12-tiden i dag.

Politiet: - Ikke forsvarlig
Operasjonsleder Jan-Egil Gilberg i Hedmark politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at rennledelsen ville fortsette Femundløpet i dag tross uværet og leteaksjoner etter savnede deltakere.

- Det går fram av nattlogene her at arrangøren kontaktet politiet i natt og fortalte at de ville fortsette Femundløpet fra klokka 06 søndag morgen. Klokka 04 ga vi melding tilbake om at vi ikke fant det forsvarlig å fortsette slik forholdene var. De det tidspunktet var det leteaksjoner etter savnede kjørere. Da var det politiets vurdering at det ikke var forsvarlig å fortsette, sier operasjonsleder Gilberg til Dagbladet.

Omfattende aksjoner
En savnet scooterkjører kom også til rette i god behold. Løypekjøreren hadde lagt seg i scooter-sleden for å skjerme seg mot uværet og var i relativt fin form da han var kommet i sikkerhet.

Til slutt søndag kom de tre ungdommene som var værfaste i fjellet i Os kommune i Hedmark, et lite stykke sør for fylkes- og kommunegrensa til Sør-Trøndelag og løpets start- og målpunkt i Røros, til rette.

Ei 15 år gammel jente, som var den av ungdommene som var lengst nede i fjellet, ble funnet ikke lenge etter klokka 03 natt til søndag i god behold, ifølge operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Elleve snøscootere og en beltevogn startet i 05-tiden letingen etter to av de tre ungdommene som fortsatt var savnet like sør for Røros, skriver NTB.

Arrangøren: - Sterke signaler fra politiet
— Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonen i fjellet. Vi har på det nåværende tidspunkt flere krevende utfordringer gående, opplyser Femundløpets ledelse i en melding på løpets hjemmeside.

— Det er også kommet sterke signaler fra stabsledelsen i Sør-Trøndelag og Hedmark politidistrikter om at løpet bør avsluttes, sier de videre.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.