Alle husker Murens fall

Rune Bratseth var en hårsbredd fra å stå blant jublende demonstranter på grensa. Mette Iversen så det fra sofakroken. Marit Christensen kom rett fra tøværet i Moskva. I dag feirer de Murens fall. Hvor var DU da øst og vest ble ett?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det ti år siden Berlin igjen ble én by. Tyskerne feirer det med en gigantisk fest, der de håper å gjennskape noe av stemningen fra 9. november 1989. Mikhail Gorbatsjov, mannen som sørget for at Muren ble revet, skal tale. Det skal også den tidligere amerikanske presidenten George Bush og forbundskansler Helmut Kohl.

Konserter

I tillegg til seremonien i parlamentet blir det arrangert konserter på fem scener. Hit kommer blant andre rockegruppa Scorpions og cellisten Mstislav Rostropovovich, kjent fra sin spontane konsert ved Muren i 1989.

Rune Bratseth (38) spilte fotball for Bremen da tyskerne skrev verdenshistorie. Han var 28 år den gangen, og forsøkte å komme seg til Berlin da han forsto hva som var i ferd med å skje:

- Jeg og kona prøvde å bestille fly til Berlin, men det var umulig å oppdrive billetter. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke sto på enda mer for å komme meg avgårde. Jeg fulgte begivenhetene intenst på TV da de begynte å åpne grenseovergangene. Det var en stor historisk begivenhet, men jeg husker at det var blandede reaksjoner i miljøet mitt. Selv om det fortsatt er store forskjeller mellom øst og vest, er dette det beste for tyskerne. Generasjoner må nok forsvinne før situasjonen stabiliserer seg, sier Bratseth, som etter syv og et halvt år i Bremen føler at Tyskland er hans andre hjemland.

Dagbladet :på nettet har spurt en rekke mennesker hvor de befant seg da Muren falt. Fortell oss hvor Du var da Muren falt.

Mette Iversen (28), Robinson-deltaker: Jeg fulgte begivenheten på TV fra sofakroken. Jeg husker det ikke så veldig godt. Elisa er også her, vil du snakke med henne?

Elisa Røtterud (20), Robinson-deltaker: Jeg gikk i fjerde klasse i 1989, og lekte vel 'Kyss, klapp og klem' bak skolen. Men jeg ville gitt mye for å være i Tyskland i dag. Har selv bodd ett år i landet, og vet hvor mye dette betyr for tyskerne. Å feire murens fall har egentlig ingen hensikt ennå, det er ennå en usynlig mur som går gjennom Berlin.

Marit Christensen (51) NRK2-programleder: Jeg hadde akkurat kommet tilbake fra en fem år lang korrespondent-periode i Moskva. Murens fall var en forlengelse av Perestrojkaen. Jeg spådde Sovjetunioens sammenbrudd i 1988, og husker at jeg ble møtt med vantro. Jeg fulgte Murens fall på CNN, og tror kanskje det var vel så interessant som å stå midt oppe i det. TV gir bedre oversikt. Jeg ble uendelig glad da det skjedde, det er jeg fortsatt. Ti år er ikke nok til å fjerne skillet mellom øst og vest. Om en generasjon vil hele situasjonen se annerledes ut.

Knut Faldbakken (58) (forfatter): Hadde du enda spurt om da Kennedy ble skutt, det husker jeg... Men i ettertid har denne hendelsen betydd mer for meg, jeg skulle gjerne opplevd stemningen i Berlin. Murens fall er absolutt en av de største begivenhetene i siste halvdel av vårt århundre.

Hanna Kvanmo (73), tidligere SV-leder: Jeg var så mange steder på den tida, men jeg husker jeg så det på TV. Jeg tenkte det var innlysende at det ville skje, siden ungarerne nettopp hadde åpnet grensa.

Jahn Teigen (50), artist: Jeg var i New York og besøkte ei venninne fra skoletida i London.

Oddvar Stenstrøm (53), TV2-programleder: Jeg var hjemme på Lillestrøm og så på TV eller på jobb som redaksjonssjef i Aftenposten. Kan ikke huske så langt tilbake - husker ikke ett år tilbake engang!

HAR BODD I TYSKLAND:</B> Elisa Røtterud
<B>FEIRER I KVELD:</B> Mikhail Gorbatsjov
ANGRER</B> Rune Bratseth
STORT ØYEBLIKK</B> Knut Faldbakken
FRA SOFAKROKEN</B> Mette Iversen