OLJEEKSPERTENES SUPERSTJERNE Daniel Yergin, her på scenen med USAs energiminsiter Steven Chu under CERAWEEK-konferansen i Houston. Foto: PAT SULLIVAN/AP
OLJEEKSPERTENES SUPERSTJERNE Daniel Yergin, her på scenen med USAs energiminsiter Steven Chu under CERAWEEK-konferansen i Houston. Foto: PAT SULLIVAN/APVis mer

Alle i oljebransjen kjenner navnet på denne mannen

Og nå satser de på at han skal hjelpe Romney til seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To uker før valget kommende tirsdag kom det en rapport som hevder at mer olje og gass-utvinning vil skape tre millioner nye jobber og gi 111 milliarder skattedollar innen utgangen av dette tiåret, skriver nettstedet Quartz.

Rapporten kommer fra informasjonsselskapet IHS, som, blant annet, konsentrerer seg om olje- og energisektoren. De har 5 500 ansatte i mer enn 30 land.

Rapporten begynner, fritt oversatt, med følgende påstand:

- Ukonvensjonell olje og gassaktivitet revolusjonerer allerede USAs energiframtid, og gir enorme økonomiske fordeler. Å åpne opp for mer ukonvensjonell energi vil skape millioner av jobber og milliarder til statskassen.

Får unormalt mye oppmerksomhet Normalt sett vil ikke en rapport som er bestilt av American Petroleum Institute, US Chamber of Commerce, det amerikanske svaret på Næringslivets hovedorganisasjon, og gass-selskaper skape så mye oppstandelse ettersom de er viden kjent for å helle mot republikanerne.

Denne gangen var den toppsaken i Wall Street Journal 23. oktober, Assosciated Press publiserte innhold fra rapporten i et overblikk over trender i olje og gass-sektoren, og New York Times refererte til rapporten i en vurdering energitilgangen.

Grunnen til all oppmerksomheten er forfatteren bak artikkelen i Wall Street Journal, Daniel Yergin (65). Han er visepresident i IHS, og kanskje verdens eneste superstjerne blant oljeksperter.

Yergin er forfatter av boken «The Prize», som han vant en Pulitzer pris for i 1991, og som er en slags referanse hva oljehistorie angår. For forfattere, journalister og andre som lever av å føre pennen er prisen for en Oscar å regne.

Yergin, som også har skrevet en bok nummer to, «The Quest», lever ikke akkurat av forfatterskapet. Han solgte konsulentselskapet sitt til IHS for 31 millioner dollar, og nå er han blitt mannen å gå til dersom man trenger en rapport som støtter opp under den amerikanske oljesektoren.

I fjor bidrog IHS, med Yergin i spissen, til å legge press på Obama for å få opphevet forbudet mot å bore i Mexico-gulfen.

GIR HJELP: Daniel Yerkin er mannen den amerikanske oljebransjen håper skal bidra til at Romney vinner valget. Foto: KEVORK DJANSEZIAN/Getty IMAGES/AFP
GIR HJELP: Daniel Yerkin er mannen den amerikanske oljebransjen håper skal bidra til at Romney vinner valget. Foto: KEVORK DJANSEZIAN/Getty IMAGES/AFP Vis mer

Mars hvert år holder IHS, CERAWEEK, en ukelang konferanse i Houston i Texas som er årets store begivenhet for oljeindustrien, litt som Verdens økonomiske forum i Davos for økonomer, eller Petter Stordalens 16-mai-fest for fiffen her hjemme.

Konferansen følges av tidligere presidenter, konsernsjefer og andre som har eller vil ha et ord med i oljesaken.

Gavepakke til Romney Rapporten fra IHS er bestilt av industri som støtter republikanernes presidentkandidat Mitt Romney. Den konkluderer med at olje og gass langt på vei er svaret på de økonomiske utfordringene som USA står ovenfor.

I august kom Romney med en plan som ville gi utvidede muligheter til å bore og lete etter olje i områder som per i dag ikke er åpne for utvinning. Den samme planen ville gi de aktuelle statene, som Virginia, Nord Carolina og Sør Carolina større grad av selvråderett over utvinningslisenser, skriver New York Times.

IHS som tjener gode penger på virksomheten opp mot oljesektoren har fått en ganske spesiell posisjon, tatt i betraktning at de er en kommersiell aktør.

Normen har vært at man henvendte seg til non-profit tenketanker, som stod for uhildet forskning som politikerne kunne vri og vende på til den talte deres sak. Forskjellen mellom dem og IHS er at sistnevnte har opparbeidet noenlunde samme troverdighet, som et slags intellektuelt forsvar for oljesektoren som sender en solid regning i posten etterpå.

Og som Quartz skriver: det gir politikere muligheten til å få deres politiske agenda til å fremstå som et gigantisk, patriotisk mål, som alle rettenkende mennesker må omfavne.

FÅR HJELP: Mitt Romney får ikke uventet hjelp fra oljebransjen, som han vil gjøre hverdagen enklere for. Daniel Yergin er trumfkortet deres. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
FÅR HJELP: Mitt Romney får ikke uventet hjelp fra oljebransjen, som han vil gjøre hverdagen enklere for. Daniel Yergin er trumfkortet deres. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS Vis mer