«Alle irakere bør få drepe ham»

Pågripelsen av Saddam Hussein ble feiret verden over i går. Størst var gleden i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN: Så senker de fleste irakere sine skuldrer: Deres forhatte leder, Saddam Hussein, er tatt til fange. Han er ferdig. Nå skal Saddam Husseins skjebne forsegles av de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

I måneder og år har mange irakere tenkt ut egnet straff:

- Vi putter ham i en åpen container på av Bagdads hovedmarkeder. Så skal alle irakere få lov til å spytte på ham. Spyttet vil sakte, men sikkert, komme til å drukne Saddam Hussein. Dermed vil hele det irakiske folket være med på å drepe vår forhatte leder gjennom over 20 år, sa irakere da Dagbladet var i sjia-byen Najaf i vår.

Også flere kvinner fortalte hvordan de ville kvitte seg ham:

- Vi vil kutte ham i småbiter. Mange, mange biter. De forferdelige delene fra Saddam skal så deles ut til så mange kvinner som mulig. Det er nemlig oss kvinner som har lidd mest under Saddam.

Folk danset i gatene og skjøt i lufta for å vise sin glede over at mannen som styrte Irak med jernhånd nå er tatt, melder nyhetsbyråene.

- Akkurat nå høres det ut som om det har tatt helt av, sier sjefen for den norske kontingenten i Irak, oberst Hugo Østreng, til NTB.

Han sier at irakerne viser sin glede ved å skyte rett opp i lufta. Det kan skape tilnærmet kryssild og gjør at trafikken i periodevis nesten stopper opp. Også i flere andre byer, i Bagdad, Najaf og Kirkuk, feiret jublende irakere nyheten om pågripelsen.

Jubelen var også stor hos den store kurdiske befolkningen i oljebyen Kirkuk i Nord-Irak, selv om feiringen førte til at minst fire mennesker ble drept og omkring 60 skadd.

NEW YORK: - Hvorfor måtte de ydmyke Saddam slik. Med 100000 mann i Irak måtte de jo til slutt finne ham, sier Abdul Rhman. Han så nyheten om arrestasjonen av Saddam grytidlig på Al-Jazeera hjemme i Brooklyn, men følte ingen glede.

På Yeman Café på Atlantic Avenue er det blandede følelser overfor arrestasjonen.

Innehaver Rhman har pratet med kunder om nyheten hele formiddagen. Ibrahham Qatabi føler en viss lettelse over at ting kanskje blir bedre i Irak, men mener krigen i Irak var meningsløs.

- Saddam hadde jo ikke gjort amerikanerne noe. Nå derimot, har de sørget for at tusenvis av irakere og hundrevis av deres egne er døde, sier han.

I nabobutikken driver Dennis Halaby sitt Midtøsten-bakeri i tredje generasjon. Hans familie kommer fra Syria og Saddam-nyheten ble ringt til ham fra bror, søster og onkel denne morgenen.

- De har tatt han! De har tatt han! ropte de i telefonen alle sammen. Jeg er glad for det. Han var et viktig symbol og en kilde til angst for mange irakere. Nå kan de puste lettet ut og begynne på et nytt liv, sier Halaby.

LONDON: Dr. Raad Hamza (45) fra Bagdad var så glad i går at han nektet å ta imot betaling for varene i butikken sin.

- I dag er alt gratis. Jeg er bare så uendelig glad, sier Hamza som har en liten butikk i Edgeware Road sentralt i London. Hans kollega, kurderen Ali Muhammed Esmail (30), mistet sin bror og flere slektninger da Saddam bombet byen Halabja med kjemialier i 1987. 5000 kurdere ble drept:

- Det er klart dette er den største dagen vi har opplevd siden vi flyktet fra Irak.

Hamza ble skutt i foten av Saddams hemmelige politi i 1994. Han flyktet og kom til London i 1998. Han viser oss skuddsåret på den ene foten.

- Jeg har levd i frykt for Saddam og hans menn hele tida etterpå. Det har ikke vært mulig å slippe angsten før han var død eller satt i fengsel. Hadde dere kommet hit i går, ville jeg ikke ha latt dere fotografere meg, sier Hamza. Utenfor butikken hans kommer en bil full av kvinner fra Irak. De ligger på hornet og jubler ut av vinduene.

- Vi er mange som har grunn til å feire i dag. Ingen trodde at amerikanerne skulle klare å ta Saddam, forklarer Hamza.

OSLO: Dette bør bli Iraks nye nasjonaldag, mener Fatima Khalil (23) i Oslo. I går gikk hun på restaurant med sin mor og søster for å feire med landsmenn.

- Vi gratulerer irakere over hele verden - og ikke minst i Irak. Jeg håper dette blir den nye nasjonaldagen.

Hun og familien er sjiamuslimer, og kommer fra Bagdad. Fatima, søsteren Mekarim Khalil (9) og moren Shahnaz Ahmed gikk på en kurdisk-irakisk restaurant på Grønland i Oslo for å feire dagen. Her traff de andre irakere de kunne dele gleden med - og sorgen over slekt og venner de har mistet på grunn av Saddams kriger og terror. Gårsdagen ble også en dag for ettertanke.

- Jeg mistet en av mine onkler i krigen i vinter. En annen onkel ble drept av Saddams soldater 19 år gammel, da han nektet å delta i krigen mot Iran, forteller Fatima.

Feiringen i Oslo var rolig.

Men alle irakere og kurdere Dagbladet traff i går kveld var klare i sine svar:

- Dette er en gledens dag!

Forfatteren Walid al-Kubaisi understreker hvor viktig det er for irakerne at Saddam framsto som en feiging for all verden på TV-bildene i går.

- Vi ser at han blir ydmyket, etter å ha bodd under jorda blant rotter og skorpioner! De fleste sitter hjemme og følger med på TV. Alle minnes sine avdøde brødre som er fengslet og henrettet.

NORGE: Fatima Khalil (t.h.) har mistet to onkler på grunn av Saddams terror. I går gikk hun på kurdisk-iransk restaurant på Grønland i Oslo sammen med moren Shahnaz Ahmed og søsteren Mekarim Khalil (9). For å feire - og minnes.
STORBRITANNIA: Dr. Raad Hamza (t.v.) og kurderen Ali Muhammed Asmail har levd i frykt for Saddam og hans menn i mange år. I går var de bare så uendelig glade.