Tony Blair raser mot Afghanistan-uttrekning:

- Alle jihadist-grupper jubler

En av mennene bak Afghanistan-invasjonen, Tony Blair, raser og kaller USAs uttrekning for «tragisk og unødvendig». Samtidig skal enda sju personer ha blitt drept ved flyplassen.

FEIRER: Medlemmer av den syriske jihadist-gruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledes av tidligere al-Qaida-folk, feiret i helga at Taliban nå har kommet til makta i Afghanistan. HTS kontrollerer halve Idlib-regionen i Syria, det siste området som ikke er tilbake under syrisk regimekontroll. Foto: AFP / NTB
FEIRER: Medlemmer av den syriske jihadist-gruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledes av tidligere al-Qaida-folk, feiret i helga at Taliban nå har kommet til makta i Afghanistan. HTS kontrollerer halve Idlib-regionen i Syria, det siste området som ikke er tilbake under syrisk regimekontroll. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen rundt flyplassen i Kabul fortsetter å være kaotisk. Sju afghanere har blitt drept i folkemengden søndag, melder britisk militære til nyhetsbyrået Ap. Mandag morgen meldte det tyske forsvaret om nye trefninger mellom afghanske vakter og ukjente angripere.

En av de afghanske vaktene ble drept i skytingen, skriver Bundeswehr på Twitter. Tre andre skal ha blitt skadd.

Dødsfallene kommer samtidig som det har kommet nye trusler fra terrorgruppa IS. Dette har ført til at amerikanske fly gjør «raske stup-landinger på flyplassen», skriver nyhetsbyrået videre.

- Jihadist-jubel

Tony Blair, tidligere statsminister i Storbritannia og den som var med å bestemme at USA og Storbritannia skulle gå inn i Afghanistan etter 2001-angrepet, går nå voldsomt ut mot USA, Norge og Natos tilbaketrekking denne sommeren.

Video not found
AFGHANISTAN: Hasina Shirzad som er afghansk flyktning sier situasjonen i Afghanistan er grusom, og sier hun kjenner seg maktesløs. Video: Nina Hansen. Vis mer

Den tidligere statsministeren driver nå sitt eget institutt: Tony Blair Institute for Global Change. Her har han skrevet et langt innlegg hvor han kritiserer tilbaketrekkingen.

- Uttrekningen av Afghanistan og det folk er tragisk, farlig og unødvendig. Det er verken i deres interesser eller i våre, sa Blair i helga, før han legger til at «alle jihadist-grupper over hele verden jubler», skriver BBC.

Også glede i Russland, Kina og Iran

Blair er spesielt opprørt over USAs president Joe Bidens uttalelser om at disse «evige krigene må ta slutt».

- Vi trengte ikke å gjøre det. Vi valgte å gjøre det. Vi gjorde det på grunn av et idiotisk slogan om å avslutte «de evigvarende krigene», sa han.

Eks-statsministeren viser til at «invasjoner krever forpliktelser».

- Ikke begrensede politiske tidskjemaer, men langsiktig forpliktelser for å nå målene, skriver han videre.

Samtidig viser han til at ingen alliert soldat har mistet livet i kamp de siste 18 månedene.

- Jihadistgruppene jubler. Russland, Kina og Iran vil også utnytte dette. Enhver avtale gjort av vestlige ledere vil forståelig nok bli sett på som ustabil valuta, sier Blair.

Blair innrømmer at det har blitt gjort feil i Afghanistan, men at «en ikke trenger å gjøre enda flere feil som en reaksjoner på tidligere feil».

RYSTET: Den afghanske ambassadøren i Norge, Youssof Ghafoorzai, sier situasjonen i Afghanistan er rystende og ber verdenssamfunnet om ytterligere bistand. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer