- Alle jukset

- Det er urimelig at de fire som er tiltalt, skal få skylda og bli syndebukker for noe en hel generasjon politikere har vært borti, sa Erik Solheim (SV) i Oslo byrett i går. Slik leverte han det sterkeste forsvar hittil for de fire tiltalte i AUF-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solheim mente dette heller burde vært en rettssak mot en politisk kultur mange har vært en del av.

Ifølge Solheim, som var leder i Sosialistisk Ungdom 1977-1980, var triksing med medlemstall noe «alle» drev med og «alle» visste om.
Ap-leder Thorbjørn Jagland, som var leder i AUF på den tida, sa i retten tirsdag at han ikke kjente til medlemsjuks.

- Jeg vet ikke hvilke individer i andre organisasjoner som kjente til dette, men det var allment kjent i miljøet, sa Solheim.

Da AUF-saken sprakk i media i mars 1995, gikk daværende SV-leder Erik Solheim ut og fortalte åpent om juksingen i hans tid som ungdomspolitiker. Han sa det ikke var tvil om at SU søkte støtte for et altfor høyt medlemstall.

- Vi levde i håp om vi ikke skulle bli sjekket. Men vi hadde en viss beredskap for en slik situasjon. Vi hadde mange SV-medlemmer under 25 år som vi da kunne overføre til SU, sa han.

Systematisk juks


Ifølge Solheim var reglene ikke til å misforstå: Medlemmer måtte selv betale sin kontingent for å være støtteberettiget.
På spørsmål om hvorfor SV-lederen gikk ut i avisene og innrømmet systematisk medlemsjuks da AUF-saken ble kjent, sa han:

- Det viktigste var å skape en kultur for at andre kunne stå fram. Hvis de mest sentrale personene ikke er nøyaktige, er det vanskelig for andre.

- Jeg følte at jeg ikke hadde noe valg. Hvis jeg ikke hadde sagt sannheten, ville mange andre viklet seg inn i halvsannheter, sa Solheim.

En tradisjon

I retten har flere tidligere fylkesledere i AUF forklart at det var vanskelig å bryte tradisjonen med oppblåste og fiktive medlemstall av lojalitet til forgjengerne.

Dette bekreftet Solheim i retten i går.

Han mente det er urimelig at Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Anders Hornslien, Ragnar Bøe-Elgsaas og Anders Greif Mathisen blir syndebukker i det han kalte en prøvesak for hele det politiske miljø.

På spørsmål fra aktor Atle Roaldsøy bekreftet Solheim imidlertid at han ikke kjente til Oslo kommunes regler for støtte, som de fire er tiltalt for å ha brutt på en straffbar måte.

FORSVAR: SV's Erik Solheim gikk sterkt ut til forsvar for de fire tiltalte. Her hilser han på en av dem, Bjørn Jarle Røberg-Larsen. I midten, hans forsvarer Tor Erling Staff.