Alle kan blokkere alle

DnBs kraftige inntog i Storebrand kan føre til en langvarig stillingskrig om forsikringsselskapet. Verken finner eller nordmenn har den minste tanke om å gi seg - og alle kan blokkere alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sine nykjøpte 9,76 prosent av aksjene kan DnB blokkere et salg til finske Sampo. Samtidig er det klart at DnBs bud og forslag om sammenslåing ikke er i nærheten av å friste en nødvendig majoritet av Storebrands aksjonærer.

Både Stein Erik Hagen, Orkla, Folketrygdfondet og Skandia kan hver for seg blokkere et bud fra DnB.

Dermed virker situasjonen fullstendig fastlåst.

Veien videre

For å løse den opp må en av følgende to ting skje:

  • DnB må øke sitt bud og dermed sukre pillen for gjenstridige Storebrand-aksjonærer. Finansieringen kan skje ved låneopptak eller salg av deler av virksomheten. En Kinder-egg-løsning kan være å kvitte seg med Vital. Det vil gi penger i kassa, øke sjansene for å få konkurransemyndighetenes velsignelse og blidgjøre Storebrand-ansatte som frykter for sine arbeidsplasser.
  • DnB må innse nederlaget og selge sine nær ti prosent til finnene. Selv om Svein Aaser har lagt mye prestisje og engasjement i forsøket på å overta Storebrand, kan det hende han i sitt stilleste sinn fremdeles er åpen for en slik tilbaketrekking. I fjor kjøpte DnB ti prosent i Kreditkassen etter at MeritaNordbanken hadde budt på banken, uten å benytte posten til å blokkere handelen.

Klokka tikker

Sampo-ledelsen møter foreløpig DnBs oppkjøp med taushet.

- Vi ønsker ikke å si noe om dette før budperioden er utløpt, sier direktør for investor relations i Sampo, Taru Narvanmaa, til Dagbladet.

Storebrands aksjonærer har i utgangspunktet 10. juli klokka 17 som frist hvis de vil takke ja til Sampos bud, men det finske selskapet har forbeholdt seg retten til å utvide tilbudsperioden.

At DnB har bladd opp 1,3 milliarder kroner for å kjøpe Storebrand-aksjer, overrasker ikke Storebrands informasjonsdirektør Egil Thompson:

- De gjorde det samme i forbindelse med salget av Kreditkassen. Den gangen bøyde de av, og unnlot å stille seg i veien for et salg. Det blir nå opp til Sampo å avgjøre hva som skal skje videre.