Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle kan flytte hjem igjen

Etterslokking på Sotra - lyngbranner fra Finnmark til Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Beboerne i alle de evakuerte husene i brannområdet på Sotra fikk søndag ettermiddag klarsignal til å flytte hjem igjen. Noen av husene er svidd av flammene, men ingen er ubeboelige, sier beredskapssjef Arve Meidell i Fjell kommune til Dagbladet.no.

Meldingene om kontroll med flammene eller ny oppblussing bølget fram og tilbake hele søndagen.

- Men nå ser det ut til å være kontroll. To helikoptre driver med etterslokking, og vi beholder både helikoptrene og drøyt 100 mann til beredskap og etterslokking både utover kveld, natt og mandagen, sier Meidell ved 16.30-tiden søndag.

De eneste som kan glede seg over situasjonen, er 4. - 7- klassingene ved Knappskog nye skole. De har fått fri mandag fordi brannmannskapene bruekr skolen til base.

Noen uthus har brent ned, men verken folk eller dyr er skadd.

- Mellom 15 og 20 av kommunens 147 kvadratkilometer ligger i brannområdet. Det er hovedsaklig lyng og utmark, sier Meidell. 

Kontroll - og retrett

Litt før klokka 09 søndag morgen meldte brannmannskapene at den store lyng- og skogbrannen på Sotra var under kontroll. Flammene hadde nådd havet. Halvannen time seinere gjorde redningsledelsen retrett og bestilte et ekstra helikopter.

 PÅ VINGENE IGJEN:  Et ekstra slokkingshelikopter er kalt tilbake til storbrannen på Sotra etter noen timers hvile i Bergen. Foto: Marit Hommedal, Scanpix.
PÅ VINGENE IGJEN: Et ekstra slokkingshelikopter er kalt tilbake til storbrannen på Sotra etter noen timers hvile i Bergen. Foto: Marit Hommedal, Scanpix. Vis mer

- Vinden har snudd i østlig retning, og flammene har blusset opp igjen. I morgentimene var det ett slokningshelikopter på plass, vi jobber for å få nummer to i lufta, sier operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Det ene helikopteret som er øremerket til brannslokking på landsbasis ble i natt beordret til å settes på bakken i Bergen. Piloten måtte hvile etter intense arbeidsøkter. Dette helikopteret er ønsket tilbake til Sotra.

Husene berget 

Søndag formiddag ser det ut til at brannmannskapene - 200 i tallet - skal greie å berge alle husene i det mer enn 10 kvadratkilometer store brannområdet. Men beboerne i de evakuerte husene i Møvik og Skålvik får ikke flytte tilbake slik forholdene var i formiddag.

Brannfaren er fortsatt eksplosiv mange steder i landet. En liten gnist er nok til å utløse stor skade under kombinasjonen av høye temperaturer, ingen nedbør og knusktørr skogbunn.

Ifølge NRK ble det registrert 24 grass- og lyngbranner bare i Hordaland politidistrikt i løpet av halvannet døgn fram til lørdag kveld. I Sogn og Fjordane har det vært flere branner siden fredag, men den eksplosive brannfaren er ikke lenger noe vestlandsfenomen.

Fra Finnmark til Sørlandet

Lengst i nord, i Vestre Jakobselv i Finnmark, måtte brannsmannskaper rykke ut i går. I Kvinesdal lengst i sør kom fire grassbranner tett på hverandre. Også i indre østland er det knusktørt. Flere gårdsbygninger  brant ned i Åsnes i Hedmark etter at brann i tørrgrass hadde løpt vill.

Metereologisk institutt har oppdatert sitt skogbrannvarsel for hele landet. Oppland og Vest-Agder er de eneste fylkene der det IKKE er varslet stor eller meget stor brannfare i dag, mandag og tirsdag - les oversikten her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling