Alle kan gå fri

Alle de fire siktede i dørvaktdrapene kan gå fri hvis ikke politiet greier å bevise hvem som stakk, sier strafferettseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har ennå ikke funnet noe drapsvåpen i dørvaktsaken, og de siktede gir lite eller ingen informasjon om hva som skjedde ved biljardbordet på utestedet Chez i Moss natt til søndag. Øyenvitner skal heller ikke ha pekt ut hvem som stakk.

- For at noen skal kunne dømmes for drap, må det enten kunne bevises hvem som faktisk utførte drapene, eller at de har medvirket til dem, sier strafferettsekspert Svein Slettan til VG.

Ifølge Slettan kan alle de siktede straffes for medvirkning til forsettlig drap, men da må politiet finne det bevist at de fysisk eller psykisk har oppmuntret til drapene.

- Klarer ikke politiet å bevise dette sier loven at de skal slippe straff, sier Slettan.

Forsvarsadvokat Tor Erling Staff støtter Slettans tolkning.

- Dette koker ned til et bevisspørsmål. Når man ikke kan si hvem som har begått drapene må alle gå fri. Alternativet er at man kan bevise at de siktede har vært medansvarlige, sier Staff til VG.

I 1993 ble en nordmann drept på gata i Stockholm. Fire menn ble siktet, men alle nektet å si hvem det var som ga nordmannen de dødelige slagene og sparkene. Politiet greide heller ikke å bevise hvem som hadde deltatt i mishandlingen. Det ble ikke reist tiltalte, alle fire ble løslatt, og de fikk erstatning for tiden de hadde sittet i varetekt, skriver VG.