Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle kan gjøre en tastefeil

Nye Kripos forklarer hvorfor lista over antatt døde nordmenn måtte nedjusteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag ble antallet omkomne nordmenn etter katastrofen nedjustert for andre gang. Denne gangen fra 16 til tolv.

På en pressekonferanse forklarte helseminister Ansgar Gabrielsen at nedjusteringen kom som følge av en tastefeil.

- Tallet skulle ha vært tolv hele tiden, sa han.

Dobbeltregistrering

Nye Kripos medgir at det ble begått en tastefeil som inntil i ettermiddag ga fire navn for mange på politiets liste over antatt døde nordmenn.

- For disse navnene ble det krysset av i to ruter - både for «savnet» og «omkommet». De var egentlig savnet, og sto på den lista, men på grunn av tastefeilen havnet de også på lista over antatt omkomne, sier politiinspektør Petter Dyhre i Nye Kripos til Dagbladet.no.

- Alle kan gjøre en tastefeil. Det ble desverre trykket i to ruter, og navnene kom med på begge lister. Men feilen har ikke hatt noen innvirkning på lista over savnede.

Nye Kripos mener informasjonsmengden kombinert med tidspress kan forklare tastefeilen - og at den ikke ble oppdaget tidligere.

- Vi har jobbet under tidspress med enormt mye informasjon. Vi begynte med 4560 personer, og det ble ikke nok tid til å kvalitetssikre opplysningene, medgir Dyhre.

Da feilen ble oppdaget ble de fire navnene fjernet fra lista over døde, men de er fortsatt registrert savnet.

Ingen er identifisert

Foreløpig er ingen av de tolv på lista over norske omkomne identifisert i henhold til politiets standard. Men ifølge Dyhre vil dette trolig skje innen kort tid.

- Vi begynner å komme dit nå. Mannskapet i Thailand er i gang, og den første sikre identifiseringen vil trolig skje i løpet av noen dager, sier politiinspektøren til Dagbladet.no.

- Etter identifisering vil det normalt ta et par dager før vedkommende kan bringes hjem til Norge.

Ettersom ID-arbeidet er godt i gang, vil ikke politiet lenger gå ut med tall på hvor mange nordmenn som antas å ha omkommet.

- Neste gang vi viser til ei slik liste, vil denne basere seg på sikker identifikasjon, sier Dyhre.

En slik identifisering kan gjøres med DNA-prøver eller tannstatus - metoder som ikke etterlater noen tvil om identitet.

- Fra nå vil vi kun operere med to lister: Ei over savnede, og ei over helt sikkert omkomne.

Kritikk

Både norske myndigheter og politiet har fått massiv kritikk for listene de la fram på mandag. I forrige uke fryktet man at over tusen nordmenn kunne ha omkommet i bølgene, men da politet hadde gått gjennom UDs lister var tallet savnede sunket til 279. I ettermiddag ble lista nedjustert til 80 navn.

- Vi står inne for jobben som er gjort, situasjonen tatt i betraktning. Vi hadde helst sett at listene var kortere da de kom hit, men vi setter pris på all hjelp vi har fått fra publikum, sier Dyhre.

- Vi må glede oss over at antallet er gått ned, men desverre er det fortsatt en del mennesker som er savnet.

ANSVAR FOR LISTENE: Fra og med torsdag 30. desember fikk politiet i oppgave å registrere døde og savnede nordmenn etter katastrofen i Asia. Her er politiinspektør Petter Dyhre (til venstre) og fungerende sjef for Nye Kripos, Arne Huuse, avbildet under en pressekonferanse tidligere i uka.
SAVNET-LISTA: Etter at politiet overtok registreringen er liste hittil nedjustert fra 279 til 80 savnede.
I THAILAND: Kripos\' ID-team har den tunge jobben å identifisere norske omkomne. Arbeidet ledes av professor Torleiv Rognum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media