Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle kan hjelpe

Elin Hagelund var på vei til Ikea da hun så bobilen dundre inn i tankbilen foran seg. Før vrakdelene la seg, hadde den 24 år gamle sykepleieren rukket å ringe nødtelefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste at det kom til å gå galt flere sekunder før det smalt. Da bobilen traff tankbilen, hadde jeg stanset min egen bil og funnet fram mobiltelefonen. Jeg tenkte bare to ting: Ringe 113. Deretter hjelpe, forteller Elin Hagelund.

Bobilulykken nord for Jønsberg i Stange kommune mandag formiddag drepte to og skadet fem fra samme familie fra Sogn og Fjordane.

Politiskryt

Politiet roser Brumunddal-kvinnen for hennes effektivitet:

  • Først sørget hun for at ambulansene kunne komme til stedet mindre enn ti minutter etter at det smalt.
  • Etterpå skaffet hun seg overblikk over skadeomfanget.
  • Deretter gikk hun i gang med å yte førstehjelp og omsorg i et virvar av døde, alvorlig kvestede, lett skadde og sjokkskadde mennesker.

- Det kvinnen gjorde var av uvurderlig betydning for redningsarbeidet, sier etterforskningsleder Audun Fremstad ved Løten lensmannskontor.

På samme sykehus

Elin Hagelund sier at hun ble kald og helt rolig da marerittet inntraff:

- Plutselig skjedde det som jeg har forberedt meg på siden jeg startet sykepleierutdanningen. Heldigvis fikk jeg ikke jernteppe. Og den følelsesmessige reaksjonen kom først seinere, konstaterer 24-åringen.

Hun jobber ved samme sykehus som tre av de overlevende er innlagt ved.

Først ved bilen

Elin var på vei fra Brumunddal til Ikea ved Furuset i Oslo da hun ble liggende bak en tankbil på vei sørover. På en rett strekning så hun en møtende bobil gli sakte over i deres kjørefelt. Om selve kollisjonen sier hun:

- Det var sånt du ser på film. Slikt hender ikke deg, liksom.

Etter å ha ringt 113, løp Elin Hagelund fram til bobilen.

- Det lå folk strødd rundt omkring. Noen satt fastspent. Jeg spurte en som virket lett skadd, hvor mange de var. Deretter talte jeg opp alle sju. Jeg så at en gutt var hinsides hjelp. Så jeg begynte å prioritere blant de seks andre, forteller Elin.

Hjalp fire

Først fikk hun femåringen ut av bilen og bort. Gutten ble overtatt av lastebilsjåføren som politiet berømmer. Han tok gutten på armen, trøstet ham og bar ham bort fra ulykkesstedet.

Deretter startet Elin Hagelund med den 36 år gamle sjåføren.

- Vi var tre som løftet ham ut av styrehuset. Han hadde store ansikts- og hodeskader, men var bevisst. Jeg prioriterte å stagge blødningene, og brukte gardinene fra bobilen som kompresser. Samtidig prøvde jeg å roe mannen. Kort etter kom ambulansene, forteller sykepleieren.

Hun rakk også å se til et tredje offer. Det var mor til barna. Kvinnen (34) døde natt til i går.

- Du er sykepleier. Kan vanlige folk bidra når de kommer ut for slikt?

- Alle kan hjelpe. Dette er ei grei liste å følge: Ring og slå alarm. Prioriter hvem som er viktig å hjelpe - hjelp de som er stille først, ikke de som hyler mest, sier Elin Hagelund.

b> KNUST TIL PINNEVED: Noen av passasjerene satt fortsatt fastspent i den fullstendig knuste bobilen da Elin Hagelund nådde fram. Ting tyder på at sjåføren kan ha sovnet bak rattet og ført bilen over i feil kjørefelt - der den møtte en fullastet tankbil. <!--FOTO-->
BESKJEDEN HELT: Elin Hagelund. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media