BESKJEDEN VINNER: Årets prisvinner Martti Ahtisaari fikk overrakt diplom og medalje av leder av Nobelkomiteen, Ole Dambolt Mjøs (tv), under utdelingen av årets Nobels fredspris i Oslo rådhus. FOTO: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX/POOL
BESKJEDEN VINNER: Årets prisvinner Martti Ahtisaari fikk overrakt diplom og medalje av leder av Nobelkomiteen, Ole Dambolt Mjøs (tv), under utdelingen av årets Nobels fredspris i Oslo rådhus. FOTO: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX/POOLVis mer

- Alle kan kriser kan løses

Fredsprisvinner Ahtisaari oppfordret Obama til å prioritere Midt-Østen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredsprissermonien i Oslo Rådhus avsluttes hvert øyeblikk. Marrti Ahtisaari er blitt hyllet av både norske og internasjonale celebriteter.

71-åringen har i flere år vært en av favorittene til å motta prisen.

- Han får prisen på grunn av sin store innsats på flere kontinent og gjennom tre tiår, sa Nobelkomiteens leder, Ole Danbolt Mjøs, i sin tale.

Tidligere i dag ble Ahtisaari hyllet av rundt 4000 barn på Rådhusplassen, på en fredsprisfest i regi av Redd Barna. Her svarte han på barnas spørsmål og tente en fredsflamme på scenen sammen med 12 år gamle Jorid Sophie Strandberg fra Kristiansand.

Beskjeden vinner
71-åringen spilte en viktig rolle under forhandlingene som førte til at Namibia ble uavhengig fra Sør-Afrika i 1990. Han forhandlet også fram den vellykkede fredsavtalen for Aceh-provinsen i Indonesia i 2005 og var FNs spesialutsending under diskusjonene om Kosovos status.

Han har også vært delaktig i fredsmekling i Nord-Irland, Sentral-Asia, Afrikas Horn og i Irak.

- Ahtisaari har medvirket på avgjørende vis til fred og forsoning i verden, sa Mjøs i sin tale, og la til at fredsprisvinneren ikke er en som taler med store ord om sine verk.

Måtte flykte
Etter Danbolts tale var det fredsprisvinnerens tur til å holde sitt nobelforedrag.

- Det jeg føler nå kan kun sammenlignes med den gleden jeg har følt når jeg har sett hvilke forandringer freden har ført til for folks liv, sa han.

71-åringen har selv kjent krigens realiteter på kroppen.

Da han var to år gammel måtte han sammen med familien forlate hjembyen Viborg, på grunn av krigen som brøt ut som følge av en avtale om deling av interessesfærer mellom Hitlers Tyskland og Stalins Sovjetunionen.

- Som flere hundre tusen andre karelere, ble vi flyktninger i eget land da stormaktenes politikk førte til at Finlands grense ble trukket opp på nytt og min hjemby ble en del av Sovjetunionen. Denne barndomsopplevelsen har bidratt til mitt engasjement i arbeidet med konfliktløsing, sa han.

Krig kan stoppes
Fredsprisvinneren fremmet et budskap om håp i sin tale.

- Kriger og konflikter er ikke uunngåelige. De forårsakes av mennesker. Det er alltid interesser som fremmes gjennom krig. Derfor er det også slik at de som har makt og innflytelse kan stoppe dem, sa han, og la til:

- Fred er et spørsmål om vilje. Alle konflikter kan løses, og det finnes ingen unnskyldning for å la dem fortsette i det uendelige. 

Ahtisaari har tidligere kritisert flere av fredsprosessene som noe foregår rundt om i verden. Dette tok han også opp i sitt nobelforedrag.

- Fredsforhandlinger gjennomføres ofte av en liten elite. I fremtiden må vi bli sørge for å oppnå en bredere deltakelse i fredsprosessene. Det er spesielt viktig å sikre at kvinner deltar i alle fasene av en fredsprosess.

Oppfordring til Obama

Ahtisaari trakk fra konflikten i Midt-Østen som den mest utfordrende fredsprosessen i verden.

- Spenningene og krigene i denne regionen har pågått så lenge at mange etter hvert tror at det aldri vil bli mulig å nøste opp i floken i Midt-Østen. Jeg deler ikke dette synspunktet. Alle kriser, også krisen i Midt-Østen, kan løses.


Han oppfordret USAS kommende president Barack Obama om ha konfliktene her som førsteprioritet i løpet av sitt første år som president. Samtidig ba han Russland, EU og FN engasjere seg seriøst.

- Troverdigheten til hele det internasjonale samfunnet står på spill. Vi kan ikke fortsette, år etter år, å bare late som om vi gjør noe for å avhjelpe situasjonen i Midt-Østen. Vi må også oppnå resultater.


Trosser testamentet?

Nobels fredspris utdeles årlig etter retningslinjer fastsatt i Alfred Nobels testamente. I prisen inngår en medalje, et personlig diplom og et større prisbeløp, som for tida 10 millioner svenske kroner.

Tidligere i dag er det blitt kjent at svenske myndigheter vil granske den norske Nobelkomiteen. Årsaken er kritikken om at komiteen ikke følger Alfred Nobels vilje i sine utnevnelser av fredsprisen.

- Det er ikke noe fasitsvar på hvordan testamentet skal tolkes, ser Nobel-direktør, Geir Lundestad, til Dagbladet.no.

Klokka 16 stiller forfatter, fredsaktivist og Nobel-kritiker Fredrik Heffermehl til nettmøte på Dagbladet.no.

Det har vært spekulert i om Ahtisaari i år mottar prisen fordi han er en mer «tradisjonell» fredsprisvinner, enn for eksempel fjorårets vinner, klimaforkjemperen Al Gore.

- Det er ingen spesiell grunn til at det er akkurat i 2008 Ahtisaari får prisen, presiserte lederen i Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs, i sin tale under fredsprissermonien.

Dagbladet.no følger fredsprisutdelingen


HVA VILLE HAN HA GJORT: Ingen vet sikkert hvorfor Alfred Nobel ønsket at akkurat Fredsprisen skulle deles ut av en norsk komité. Og hva ville han ha sagt om de siste års fredsprisvinnere? FOTO: EPA PHOTOS/PRESSENS BILD/SCANPIX
HVA VILLE HAN HA GJORT: Ingen vet sikkert hvorfor Alfred Nobel ønsket at akkurat Fredsprisen skulle deles ut av en norsk komité. Og hva ville han ha sagt om de siste års fredsprisvinnere? FOTO: EPA PHOTOS/PRESSENS BILD/SCANPIX Vis mer
FLAMME FOR FRED: Martti Ahtisaari tente en fredsflamme på Rådhusplassen i formiddag. FOTO: AP Photo/John McConnico/SCANPIX
FLAMME FOR FRED: Martti Ahtisaari tente en fredsflamme på Rådhusplassen i formiddag. FOTO: AP Photo/John McConnico/SCANPIX Vis mer
FAVORITT I MANGE ÅR: Årets prisvinner Martti Ahtisaari og Nobelkomitemedlemene, Berge Furre, Inger-Marie Ytterhorn og Sissel Rønbeck ankommer utdelingen av årets Nobels fredspris. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FAVORITT I MANGE ÅR: Årets prisvinner Martti Ahtisaari og Nobelkomitemedlemene, Berge Furre, Inger-Marie Ytterhorn og Sissel Rønbeck ankommer utdelingen av årets Nobels fredspris. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer