Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle kan slutte

- Selve avgiftningen klarer de fleste gang på gang gjennom et liv som rusavhengig. Det er ikke vanskelig å slutte å ruse seg. Problemet er å la være å begynne igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Narconon har sprunget ut av scientologkirken uansett hva denne Thiemer, daglig leder av Narconon måtte mene om dette i Dagbladet.no den 25 mars.

Ikke overraskende er skolemedisinerne veldig kritiske til denne behandlingsmetoden, noe de også er til det meste av annen behandling for rusavhengige. De prøver selv å finne den geniale løsningen og ønsker å standardisere denne med bakgrunn i en begrenset medisinsk tenkning. Medisinere har en tendens til å heve seg over andre. En ensidig medisinsk forsvarlighet ligner ikke en gang på forsvarlighet i denne sammenheng.

Å bare medisinere uten god sosialfaglig oppfølging virker veldig dårlig og er helt uforsvarlig. Slik er det i ferd med å bli i Norge etter Rusreformen som de fleste hadde en naiv tro på.

Det er mange som ønsker å eie den ideelle kunnskapen om hva som virker av behandling for rusavhengige. Det eneste vi vet er at ingen ting passer for alle, men alle alternativene passer for noen. At det slås stort opp at Norge bruker 3,6 millioner skattekroner fordelt på ca 50 brukere på denne omdiskuterte Narconnon metoden mener undertegnede er noe merkelig. Da med tanke på at kr 180\' - 200 000,- er en liten sum med tanke på hva behandling normalt koster. Hvis det viser seg at ingen har nytte av behandlingen er dette bortkastete penger.

Kommunene som uttaler seg i Dagbladet i går må jo ha noen gode erfaringer siden de anbefaler tilbudet. Eller betaler de dette bare for å flytte problemet i en begrenset periode?

Personlig er jeg en veldig kritisk person, noe som også er min rolle i dette kaotiske feltet. Jeg ser klare begrensninger i hva som blir presentert av daglig leder for Narconon. At man kan avgiftes raskere gjennom sauna er sikkert riktig.

Selve avgiftningen klarer de fleste gang på gang gjennom et liv som rusavhengig. Det er ikke vanskelig å slutte å ruse seg. Problemet er å la være å begynne igjen.

Rusmiddelet er middelet til den flukten den enkelte er avhengig av. Det ligger i selve navnet. Man klarer ikke å forholde seg til den såkalte allmenne virkeligheten grunnet ulike årsaker, derfor ruser man seg. Behandling dreier seg om eller bør dreie seg om å legge til rette for at den enkelte kan mestre livet sitt i samspill med andre med utgangspunkt i egne interesser og ressurser, noe undertegnede har hevdet i mange år uten å ha blitt hørt i særlig grad.

KRITISK: Rusmisbrukernes interessorganisasjon ser klare begrensninger i hva som blir presentert av  Narconon. At man kan avgiftes raskere gjennom badstue er sikkert riktig, men det er  å holde seg rusfri som er vanskelig, hevder de. Illustrasjonsfoto: Scanpix
KRITISK: Rusmisbrukernes interessorganisasjon ser klare begrensninger i hva som blir presentert av Narconon. At man kan avgiftes raskere gjennom badstue er sikkert riktig, men det er å holde seg rusfri som er vanskelig, hevder de. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Et terapeutisk kommunikasjonskurs høres veldig riktig ut, da rusavhengige som de fleste andre i denne verden er dårlig på å kommunisere. Behandlere samhandler dårlig med andre nødvendige tjenesteutøvere og er med det minst like dårlig til å kommunisere. Hvis disse behandlerne hos Narconon har dette kommunikasjonskurset som sin grunnpakke og innholdet dreier seg om å kommunisere på bakgrunn av helt enkel mellommenneskelig psykologi er dette også bra.

Hvis Narconons kommunikasjonskurs dreier seg om en ensidig kommunikasjon fra behandlerne til brukerne er ikke dette bra for noen. Det er like ille hvis dette dreier seg om en form for hjernevask der de hjernevaskede igjen hjernevasker nye brukere.

Når de også hevder at narkomane må utdanne seg til å håndtere livet, er det en annen måte å si at behandling dreier seg om det den vanlige mannen og kvinnen til daglig klarer gjennom å takle de utfordringene livet består av. Angsten og et dårlig selvbilde ligger sentralt hos alle rusavhengige og hemmer dem i å takle de utfordringene livet består av. Det går an å lære seg til å angripe angsten fremfor å rømme fra den. Dette bør skje i et individuelt tempo og ligge sentralt i all behandling uansett metode for rusavhenge med et alltid sammensatt behov.

At Narconon skal bli et ledende behandlingsopplegg for rusavhengige i Danmark håper jeg virkelig ikke slår til. At Norge sender noen som ønsker å prøve denne behandlingsmetoden ser jeg ingen grunn til å stoppe.

I Rusmisbrukernes interesseorganisasjon er vi opptatt av mangfoldet. I vår organisasjon har vi like mange veier ut som vi er mennesker i organisasjonen. Veien til lykke går gjennom mestringsopplevelser i samspill med andre mennesker der man får gi og ta i mot kjærlighet. Det er vankelig å gi før man tror man er noe. Da blir man også i stand til å ta medansvar for eget liv. Å være sterk i troen uansett hva man måtte tro på vet vi også virker.

Det ligger mye psykologi den scientologiske tenkningen som det gjør i all form for tro. Å tro på noe og gjennom det strekke seg etter egne satte grenser i samspill med andre er viktig for alle.

Vi venter spent på invitasjon fra Danmark?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media