Øystein Stray Spetalen har
reservert seg mot kredittsøk, som gjør at ligningstallene først blir tilgjengelig sammen
med alle andre i oktober. Foto: Finansavisen
Øystein Stray Spetalen har reservert seg mot kredittsøk, som gjør at ligningstallene først blir tilgjengelig sammen med alle andre i oktober. Foto: FinansavisenVis mer

Alle kan sperre skattesøkene

Mens kraftmilliardær Einar Aas raser mot Skatteetaten, har finanskjendiser som blant andre Øystein Stray Spetalen effektivt hindret innsyn for tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) Er man rik nok, trenger man neppe søke personlig kreditt.

Dette faktum utnytter finanskjendiser som blant andre Øystein Stray Spetalen etter at Dagens Næringsliv i fjor begynte å betale kredittopplysningsselskaper for å publisere ligningstall før den offisielle publiseringen fra Skatteetaten i oktober, skriver Finansavisen.

Krafttrader og -milliardær Einar Aas raste i går mot Skatteetaten i næringslivsavisen som trykket ligningsinntekten hans på 833 millioner kroner:

– Her må det ha skjedd en stor glipp hos Skatteetaten. Ligningstallene er ikke endelige ennå, og da blir det helt feil å sende ut til kredittopplysningsbyråene ... I fjor skjedde det også en glipp ... Det må være store svakheter i de interne rutinene, skrev Aas i en epost til DN.

Ingen glipp

Det er imidlertid ingen glipp fra Skatteetaten, skriver Finansavisen. Allerede i en melding i juni meddelte de at det også fremover vil være mulig for pressen å skaffe ligningstall før det offentlige slippet i oktober:

«Pressen kan til journalistisk virksomhet innhente opplysninger om enkeltskattytere fra kredittopplysningsselskapene. Det betyr at pressen kan kjøpe tilgang til skatteopplysninger før samlet skatteliste er gjort tilgjengelig av Skatteetaten».

– Det er ikke tatt initiativ til noen endringer fra vår side på dette området, uttalte kommunikasjonsdirektør Mariken Holter.

Du kan si nei

Det er imidlertid muligheter for den som ikke vil at pressen skal snoke i kredittopplysninger før alle ligningstallene publiseres samtidig – og man kan drukne litt i mengden.

– Det er fritt frem for alle å sette sperre for kredittvurdering. Du kan da ikke få kreditt, men det er altså et valg du har, sier senior kommunikasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet til Finansavisen.

Datatilsynet skriver at det særlig er i to situasjoner det er aktuelt å legge inn kredittsperre:

«Det ene er i tilfeller der du er utsatt for ID-tyveri, eller frykter at du er utsatt for dette og at andre handler på kreditt i ditt navn. Det andre tilfellet er om du har stor gjeld eller er bekymret for din egen pengebruk».

Rikinger som Øystein Stray Spetalen (2,8 mrd. i 2015-formue) kjenner seg neppe igjen i de problemene, men har åpenbart sperret for kredittsøk for å hindre uønsket snoking.

Det lyktes ikke Finansavisen å få en kommentar fra Spetalen eller Aas i torsdag.

Andre økonominyheter:

Milliondryss på gründere før meglerkollaps
Tidenes bilhandel for Stavanger-investorer