Alle kjemper for sin del av Mandela

Mens Nelson Mandela utkjemper dødskampen slåss familien, stammen og Sør-Afrikas regjering om hans død og begravelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Klokka 13 fortalte president Jacob Zuma at tilstanden til Nelson Mandela fortsatt er kritisk, men stabil.

PRETORIA (Dagbladet): Den tidligere presidenten Nelson Mandela var så stor i live og blir så stor i ettertida at alle som mener frigjøringshelten tilhører dem, nå kjemper for å få sin del av arven og ettermælet. Det dreier seg både om man skal forsøke å holde ham i live, når og hvordan han skal dø, hvor han skal gravlegges og hvem som skal styre arven og hans fond.

Og i går kom USAs president, Barack Obama, til Sør-Afrika på et i lang tid planlagt besøk. Uforvarende kom han til å blande seg inn i de innfløkte stridighetene.

Stadig håp Mens kampen pågår i det skjulte på mange hold, står hundrevis av Mandelas tilhengere Utenfor Mediclinick Hjertesykehus i Pretoria uvitende om dette og håper på et under:

- Alle her håper mest på at han skal vandre ut herfra. Verden trenger ham fortsatt, og særlig dette landet, sier 38 år gamle Maria Rambuda til Dagbladet.

Flytte graver I går tapte Nelson Mandelas eldste gjenlevende mannlige barnebarn, Mandla Mandela, en bitter familiestrid i retten om gravene til tre av Nelson Mandelas barn. Mandla er høvding i Mvezo i fylket Eastern Cape. Der ble Nelson født for 94 år tilbake. Men han vokste opp i Qunu, litt lenger vest. Nelson Mandela gravla sine to sønner, Makgatho og Thembekile, og dattera Makaziwe, i Qunu.

Nelson Mandela har bedt om å bli gravlagt ved sida av sine barn. Men i 2011 flyttet Mandla gravene til de tre barna fra Qunu til Mvezo, hvor han har makta. Han regner seg som familiens overhode, ettersom han er eldste levende mannlige arving.

Men den eldste dattera til Nelson Mandela, som heter Makaziwe lik den avdøde, og resten famlien ble rasende og gikk til retten. Under et familieråd som drøftet dette tirsdag stormet Mandla ut av møtet i raseri, meldte avisa The Star.

I går tapte Mandla i Mthatha High Court i Eastern Cape. De tre gravene må flyttes tilbake til Qunu. Og det ble meldt fra Qunu i sørafrikansk radio at arbeidere var i ferd med å klargjøre graver.

Eldsterådet Hvor nasjonalhelten skal gravlegges er naturligvis viktig for mange. I xhosa-kulturen, som Mandela hører til, skal man gravlegges der navlestrengen er gravlagt, og det er der man er født. Enda viktigere er det imidlertid å gravlegges med sine forfedre. De ligger i Qunu, og Mandla flyttet ikke deres graver.

Eldsterådet i stammen må også få uttale seg. De han nå gitt en kjennelse for at Mandela kan koples fra respiratoren som hjelper ham å puste. Dermed er det opp til familien å ta avgjørelsen. Spørsmålet er om noen holder ham kunstig i live.

- Mannen er gammel og trenger hvile. Hvis det er noen som styrer en masin, så la mannen få gå, sier 26 år gamle Hope Legodi utenfor sjukehuset.

Politisk floke Men den som etter loven har rett til å bestemme er kona, Graça Machel. Og hun ser ut til å forsøke å unngå strid best mulig.

VANT I RETTEN: Makaziwe Mandela og andre familiemedlemmer gikk til retten, og vant fram. Nå må gravene flyttes. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix
VANT I RETTEN: Makaziwe Mandela og andre familiemedlemmer gikk til retten, og vant fram. Nå må gravene flyttes. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix Vis mer

Sør-Afrikas regjering og regjeringspartiet ANC vil ha et ord med i laget når det dreier seg om en tidligere president og nasjonalhelt i levende live. President Jacob Zuma har allerede avlyst et statsbesøk til Mosambik på grunn av helsetilstanden til Mandela. Men i går kom USAs president, Barack Obama på et lenge planlagt besøk. Og man tror Zuma vil gjøre alt for å unngå at Mandela dør mens Obama er i landet.

«Iscenesatt» Så er det Nelson Mandelas datter Zenani som nå er på reise i Sør-Amerika, hvor hun er utnevnt til ambassadør til Argentina. Flere iakttakere spør om ikke familien vil ha henne hjem til Sør-Afrika før faren dør. Hun kommer hjem i dag.

En tidligere statsråd har, ifølge gode kilder, privat kalt dette for «det mest iscenesatte dødsfallet i verden.» Løse rykter flyr: Flere vi har snakket med tror at han egentlig døde mandag og myndighetene vil bare vente til Obama er ute av landet.

Men den virkelige helsetilstanden til Nelson Mandela er det bare legene og noen få utvalgte som vet. Sørafrikanerne utenfor det privateide Mediclinic Hjertehospital ber og synger for ham. Barna henger opp tegninger og slipper ballonger opp i lufta. Men de vet like lite som de hundrevis av journalister som har samlet seg til vakt døgnet rundt i Cellier Street.

TAPTE: Mandla Mandela gikk på et sviende nederlag i den bitre familiestriden. Foto: Torbjörn Selander
TAPTE: Mandla Mandela gikk på et sviende nederlag i den bitre familiestriden. Foto: Torbjörn Selander Vis mer