Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle klager på oljeplanen

Begge sider er misfornøyd med forvaltningsplanen for Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opposisjonen på Stortinget er langt fra fornøyd med forvaltningsplanen fra regjeringen. Høyre varsler at de vil forsøke å presse regjeringen til å starte en konsekvensutredning for Nordland og Troms.

- At planen er et løftebrudd fra Ap er en pen måte å si det på. Det er en stor skuffelse i Nordland og Troms fordi regjeringen ikke engang åpner for en konsekvensutredning. Det betyr at det ikke blir oljeboring der på mange mange år, sier Brende til NRK.

Han er mest overrasket over at Arbeiderpartiet har latt seg presse av SV til å ikke starte oljevirksomhet i Nordland og Troms.

Regjeringen har varslet at de ønsker en bred oppslutning om forvaltningsplanen, selv om de tre regjeringspartiene har flertall på Stortinget. Opposisjonen varsler at de vil jobbe for endringer i planen når den legges fram for Stortinget.

Fremskrittspartiet mener planen er et hav av løftebrudd.

- Forvaltningsplanen er den viktigste saken for Nord-Norge. Ingen kan være fornøyd med dette. Den aktiviteten som Ap lovte til Nordland og Troms blir det ingenting av. Frp er fornøyd med at SVs krav om vern ikke blir noe av, sier Ketil Solvik-Olsen, partiets energipolitiske talsmann til NRK.

Svikter Nord-Norge

Arbeiderpartipolitikeren Paul Dahlø er skuffet over at regjeringen ikke åpner for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

PROTESTER: Miljøvernerne med generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson i spissen markerte sin mening utenfor regjeringskvartalet i dag. Foto: Scanpix
PROTESTER: Miljøvernerne med generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson i spissen markerte sin mening utenfor regjeringskvartalet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Når Nordland 7 og Troms 2 ikke skal konsekvensutredes i den helhetlige forvaltningsplanen som regjeringen idag la frem, vitner dette om en misforstått miljøpolitikk. At man ikke åpner for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen og Troms i denne omgang, er trasig både for næringsliv og befolkning i nord, sier Dahlø, fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune.

Han mener hovedårsaken til at planen ble som den ble er at den var et kompromiss mellom tre partier.

- Det må ikke være sånn i slike forhandlinger at den som vil minst bestemmer mest, sier Dahlø.

Han er positiv til at det blir nye runder i 2010. Og han er meget godt fornøyd med at regjeringen åpner for aktivitet i Barentshavet og utenfor Finnmark.

Oljeindustriens Landsforening mener forvaltningsplanen er et politisk kompromiss som sinker næringsutviklingen i nord.

- Spesielt kommer Nordland og Troms dårlig ut. Norge hadde vært best tjent med å kartlegge hvilke olje- og gassmuligheter som finnes i hele Nord-Norge, sier administrerende direktør Per Terje Vold.

Sinte miljøvernere

- Norges Naturvernforbund er skuffet over at ingen sårbare områder gis vern mot petroleumsvirksomhet, sier leder Lars Haltbrekken i en pressemelding.

Alle klager på oljeplanen

Han mener det midlertidige vernet ikke er godt nok i forhold til de løftene partiene gav velgerne.

Natur og Ungdom mener planen er et miljøsvik som legger opp til fortsatt omkamp og konflikt ved hver eneste konsesjonsrunde og hvert eneste oljefelt i nord.

Forvaltningsplanen for Barentshavet får terningkast tre fra generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge.

- Vi er glade for at også denne Regjeringen vurderer det som uforsvarlig å bore etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, samt på Eggakanten og rundt Bjørnøya. Disse områdene er nå nærmere varig vern enn noen gang, sier Hansson til NRK.

WWF er derimot ikke fornøyd med størrelsen på den petroleumsfrie sonen langs kysten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling