- VÆR TÅLMODIG: Den 24 år gamle trafikkdirigenten ber bilistene vise tålmodighet når de må stoppe opp. FOTO: PRIVAT
- VÆR TÅLMODIG: Den 24 år gamle trafikkdirigenten ber bilistene vise tålmodighet når de må stoppe opp. FOTO: PRIVATVis mer

- Alle klager på veiene, men ingen vil at vi skal stå i veien

Trafikkdirigent Marielle Bratthammer: «Det jobber fedre, søstre, barn, besteforeldre, kjærester og venner langs veien».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jobben som trafikkdirigent byr både på utfordringer og gleder.

For å sette de dårlige opplevelsene litt på kanten, skrev Marielle Bratthammer (24) et innlegg på sin egen blogg.

«Hei. Står jeg i veien for deg? Det er onsdag kveld, du er på vei til butikken. Det står en gulkledd person midt i veien med et rødt lys i hånda. Du stopper og er irritert! Du blir stoppet på vei til butikken! Hva er dette for noe tull? Sint spør du hva som skjer siden du absolutt måtte stoppe. Jeg forteller deg at de holder på med asfaltarbeid, så vi må innimellom stoppe noen biler for at det skal gå fint for seg. Du lukker irritert vinduet og lurer på om du rekker butikken i det hele tatt. Men til slutt får du kjøre og du kjører full fart gjennom arbeidsområdet og satser på at du rekker butikken».

- Bilistene blir irriterte Slik starter Bratthammer innlegget. Selv begynte hun å jobbe som trafikkdirigent for tre uker siden.

- Jeg synes det er en veldig interessant jobb og jeg er veldig heldig som får møte så mange forskjellige mennesker. Men jeg merker at det oppstår tilfeller hvor de som kommer kjørende blir irriterte. Fordi vi står i veien og stopper dem, sier hun til Dagbladet. 

«Du er på vei hjem igjen fra butikken, og på vei hjem igjen, motsatt vei av i stad, så denne gangen blir du stoppet av en annen gulkledd person med rødt lys. Du er fortsatt sint! Skjønner ikke hvorfor du blir stoppet begge veier. Du kunne vel fått kjøre? Du gidder ikke engang lukke opp vinduet, for du er irritert fordi du vil hjem fortest mulig. Når du får kjøre, setter du klampen i bånn, for å vise til oss at du er irritert».

Marielle Bratthammer synes det er et lite paradoks at bilistene blir irriterte på dem.

- Den eneste grunnen til at vi står i veien er at vi vil tenke på sikkerheten, både til trafikantene og til de som jobber på området. Vi står der fordi vi skal få bedre veier. Alle klager på veiene, men ingen vil at vi skal stå i veien.

- Går som oftest kjapt Noen ganger rekker de å forklare hvorfor de står der. Andre ganger sperrer de ikke av veien i mer enn et minutt.

- Som regel skjer alt veldig kjapt. Det skal så lite til før folk blir irriterte. Kanskje stopper vi dem i to minutter, kanskje mer. Det kommer an på hva vi gjør og hvor vi er. Men det er i utgangspunktet ikke snakk om lang tid.

«Det er nå blitt torsdag morgen, du har sovet dårlig fordi det har vært litt bråk utenfor huset ditt. Veien har nå blitt merkelig å kjøre på, og igjen blir du stoppet av en gulkledd person med rødt lys! Du er for sent ute til jobben og når du endelig får kjøre, kjører du fort gjennom arbeidsområdet! Men det er en liten ting du ikke tenker på. Hvorfor stopper vi deg? Tror du vi synes det er gøy å stoppe deg, og at vi bare gjør det for underholdningens skyld? NEI», skriver Bratthammer.

Selv har hun for det meste møtt på hyggelige mennesker i løpet av sine første tre uker i jobben, selv om folk også blir sure av og til. Rett og slett fordi de er nødt til å stoppe opp.

- Ha tålmodighet! «Vi stopper/dirigerer trafikken i arbeidsområdene fordi det jobber så mange langs veien. Det jobber fedre, søstre, barn, besteforeldre, kjærester og venner langs veien. Hvis vi ikke hadde dirigert trafikken hadde det vært en mye større fare for at en av disse personene kunne blitt skadd, eller i verste fall drept».

Det er også trafikkdirigentens budskap til bilistene ute på veien: Ha tålmodighet.

- Jeg vil at de skal tenke på at vi som jobber langs veien også har familie og venner og at de skal kjøre pent gjennom området slik at alle kan komme seg vel hjem igjen. 

«Så hvorfor ikke ta det med ro neste gang du kjører gjennom et arbeidsområde? Eller kanskje ta ventingen med et smil. Fordi du vet at vi trafikkdirigenter bare vil at de som jobber her skal være trygge. Vi vil at familie, venner, kjente og ukjente skal komme seg gjennom en arbeidsdag uten skader eller dødsfall!»

- Vi vil jo ikke være en pest og plage. Vi vil at trafikken og arbeidet skal gå sikkert for seg. Vi gjør det ikke fordi det er kjekt. Det som er morsomt å se er at vi blir bedre og bedre for hver dag. Det aller fineste med denne jobben er det gode samarbeidet og det er spennende å se utviklingen.

«Og husk, om noen dager får du helt ny asfalt, som blir kjempefin å kjøre på! Synes du fortsatt at vi står i veien for deg? Ta en annen vei da, kanskje du slipper å vente, for at vi skal holde kollegaene våre trygge <3».