MØT HAM PÅ NETT: Barneombud Reidar Hjermann svarer på dine spørsmål på Dagbladet.no fredag klokka 13.00.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
MØT HAM PÅ NETT: Barneombud Reidar Hjermann svarer på dine spørsmål på Dagbladet.no fredag klokka 13.00. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

- Alle klaps er totalforbudt

Les nettmøte med barneombud Reidar Hjermann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet har den siste uka fokusert på barn og unge gjennom en rekke artikler i serien «Du kan være den ene».

Vil du spørre barneombudet om noe? Send inn dine spørsmål under.

Barnepsykolog Magne Raundalen skapte debatt da han foreslo at barnehageansatte og lærere skal dra på hjemmebesøk til barna en gang i halvåret. Han mener mange barn som sliter overses helt av voksensamfunent, og dermed ikke får den hjelpen de trenger.

Bare tre prosent av bekymringsmeldingene til barnevernet komemr fra barnehageansatte.

Les nettmøtet med Magne Raundalen her.

Barneombud Reidar Hjermann engasjerte seg voldsomt da det kom fram at en 8 år gammel gutt som døde i 2005 ble mishandlet til døde. Uten at han fikk hjelp.

Åtteåringen døde av alvorlige hodeskader i 2005. Først over tre år senere, i fjor høst, ble guttens stefar dømt til seks års fengsel for mishandling. Dommen er anket til lagmannsretten.

Før jul gikk barneombud Reidar Hjermann ut og forlangte at alle sider av denne saken burde granskes. Ifølge Hjermann er det nesten alltid voksenpersoner i omgivelsene til barn som lider som burde gripe inn, men som unnlater å gjøre det.

Granskningen førte til kraftig kritikk av helsevesenet på guttens hjemsted.

Fylkesmannen i Vestfold innledet tilsynssak overfor Kodal skole og Andebu kommune etter henvendelse fra Barneombudet.

Tilsynsrapporten som ble publisert den 24.mars 2009 og viser at det offentlige har sviktet på flere punkt. Blant annet slås det fast at flere lærer og ansatte ikke har overholdt meldeplikten til barnevernet.

En undersøkelse viser at bare tre av ti mener de bidrar til å gjøre hverdagen bedre for barn som ikke er deres egne.

Lurer du på hva barnevernet mener om meldeplikten? Bør barnehagene gå på hjemmebesøk til barna? Er vi flinke nok til å bry oss om egne og andre barn?