Alle kommer hjem fra Gardermoen i kveld

Men forsinket juleferie for tusen SAS-passasjerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tross en times forsinkelse ut fra Gardermoen i kveld, går juletrafikken ved landets flyplasser mer smertefritt enn i går. To flygeledere i minus ved kontrollstasjonen i Bodø noen timer i dag og en time stengt rullebane i Bodø på grunn av snømåking, er hovedårsaken til forsinkelsene.

-Forsinkelsene her på Gardermoen er i ferd med å bli innhentet, og flyplassen holder åpent til alle fly er kommet ned og opp. Så hvis flyselskapene vil, kommer alle hjem i kveld, sier informasjonssjef Jo Kobro på Gardermoen til Dagbladet.no.

Men nærmere 1.000 passasjerer med SAS Braathens måtte utsette juleferien en dag eller se seg om etter andre måter å komme seg videre på tidligere i dag..

-1.000 som ikke kommer seg avgårde samme dag som bestilt er selvfølgelig for mange av de 17.000 som hadde booket inn med oss i dag. Det beklager vi, og årsaken er flere, sier informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens til Dagbladet.no.

Buss Oslo - Stavanger

Ialt 10 SAS-flyvninger av 440 avganger og ankomster måtte innstilles i dag: tur-retur Oslo - Bergen to ganger, tur-retur Oslo - Kristiansand, tur-retur Oslo - Stavanger og to ganger Oslo - Amsterdam.

Passasjerer i kveld mellom Oslo og Stavanger begge veier ble tilbudt busstransport den sju-åtte timer lange strekningen.

Hvileregler

-I tillegg til forsinkelsene med snø og for få flygeledere i Bodø, skyldes de andre kanselleringene i dag forskyvninger fra nedisingen i går. Maneg av våre ansatte jobbet til langt på natt, og fikk ikke fly etter planen i dag på grunn av myndighetenes pålagte hvileregler, sier Meisingseth.

I kveld  er det ikke noe som tyder på slike problemer for SAS lille julaften, ifølge Meisingseth.

Mellom 35.000 og 40.000 passasjerer reiser via Gardermoen i dag - julas travleste dag på hovedflyplassen. Trafikken stilner av i morgen selv om det er lille julaften.

-Årets travleste dag var 30. september, første dag av høstferien. Da var 64.500 passasjerer innom Gardermoen, sier Kobro.

Roser flygelederne

En av flygelederne på Bodø kontrollstasjon var syk i dag, og en annen kom noen timer for seint på jobb - paradoksalt nok fordi han satt i et fly som ikke kunne lande mellom brøytebilene på flyplassen i Bodø.

Arbeidsgiveren Avinor roser flygeledernes innsats i dag.

-En flygeleder som hadde fri og ventet hjemme for å kjøre sin høygravide kone på fødestua, kom på jobb - med kona - for å hjelpe til, sier informasjonssjef Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.no .

Ras i Hardanger

Veitrafikken har gått uten alvorlige ulykker som det underkjølte regnværet med glasserte veibane førte med seg på Sørlandet og Østlandet onsdag. Største kork i juletrafikken har vært på riksvei 3 gjennom Østerdalen. Veien ble først åpnet i kveld kl. 21 i gjen etter å ha vært stengt like nord for Rena på grunn av en lastebil som kjørte utfor og blokkerte veien med lasten.

-Den gamle fylkesveien fra Rena til Koppang fikk trafikken over på E6 uten store problemer, opplyser vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen i Oslo til Dagbladet. no.

 Eneste stengning utenom skjema i kveld er deler av riksvei 7 i Hardanger, der det gikk et ras  en halv kilometer fra Granvin ved 20-tiden.

Lekkasje i en hovedvannledning ved Strand i Bærum skapte flom og kork i trafikken ut av Oslo ved 17-tiden.

Sjekk oppdatert situasjon i lufta og på veiene på de vedlagte linkene!