Alle krever at meddommeren trekker seg

Dermed er den første skandalen i Breivik-rettsaken et faktum. Retten tar nå stilling til om Thomas Indrebø skal trekke seg.

MÅ GÅ?: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen begynte rettsaken i dag med å drøfte habiliteten til meddommer Thomas Indrebø (bildet). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅ GÅ?: Dommer Wenche Elizabeth Arntzen begynte rettsaken i dag med å drøfte habiliteten til meddommer Thomas Indrebø (bildet). Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dommer Wenche Elizabeth Arntzen begynte rettsaken i dag med å drøfte habiliteten til meddommer Thomas Indrebø.

Anders Behring Breivik smilte når han hørte dommerens innledning om habilitetsspørsmålet.

- Retten er blitt gjort kjent med at han har kommet med en utallelse 23. juli hvor han sier at dødstraff er det eneste rettferdige i saken, sa Arntzen. Hun informerte retten om at Indrebø hadde erkjent å ha kommet med utallelsene, og at det var hans Facebook-konto.

- Vi har informert sakens parter, og jeg vil nå gi partene anledning til å uttale seg om meddommerens habilitet, sa Arntzen.

Både aktor, ved statsadvokat Svein Holden, og forsvarer ved Geir Lippestad ba om at Indrebø trakk seg.

Advokat Lippestad viste til domstolsloven paragraf 108 om habilitet for dommere som skal dømme i straffesaker. Også bistandsadvokaten ba om at Indrebø trakk seg.

Anne Elisabeth Wisløff (71), pensjonist, er klar for å overta som meddommer. Hun er oppført som reserve. Hun er pensjonert familierådgiver

Retten har nå tatt pause i 30 minutter for å ta stilling til meddommerens habilitet

Dagbladet.no kommer snart med mer.