Alle kutter renta

I går gjorde danskene og britene det. Tidligere i uka gjorde spanjolene det. I dag følger trolig portugiserne etter. De senker rentene til jordiske nivåer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i Norge er rentene fremdeles skyhøye. Ingen andre vestlige land er i nærheten av det norske rentenivået.

På rentetoppen

Rentetabellen Dagbladet i dag presenterer er vond lesing både for Gudmund Restad og norske lånekunder.

Den norske renta er dobbelt så høy som den svenske - og sammenlikner vi oss med Tyskland, Frankrike og Sveits blir bildet enda dystrere.

Med åtte prosent rente (foliorente) topper Norges Bank lista suverent. Dessverre, vil landets lånekunder si.

Og forskjellene mellom Annerledes-Norge og resten av Europa blir bare større for hver dag. Mens den norske doblete renta ligger i ro, er andre sentralbanker i ferd med å kutte i sine renter:

Den britiske og den danske tok et kvart prosentpoeng hver i går. Britisk industri krevde rentekutt fordi den ikke lenger klarte seg i konkurransen.

I Danmark var begrunnelsen en for sterk krone.

Skal lokkes

Det særnorske rentenivået skyldes at krona er svak. Det politiske flertallet har bestemt at når krona synker i verdi, ja, da skal sentralbanken svare med å sette renta opp. På den måten skal valutaspekulanter lokkes til å kjøpe kroner og dermed bringe kursen tilbake til utgangsleiet.

Men dette er teori. For når oljeprisen faller og det blåser nordavind i finansmarkedene, velger aktørene i markedet heller å plassere pengene sine i tryggere havner.

De bytter sine norske kroner i tyske mark - konsekvensen er at folks lån blir dyrere.

Renta skal ned

Men økonomene spår bedre tider. Den norske Bank nedjusterte denne uka sine renteanslag for året som kommer. Om ett år er pengemarkedsrenta 6,5 prosent, tror landets største bank.

Andre banker er enda mer optimistisk på lånekundenes vegne.

- Det er bør helt klart være rom for lavere renter i Norge enn det vi har i dag, sier valutaanalytiker John Einar Tørklep i DnB. En av årsakene er utviklingen i verdensøkonomien:

- Den globale økonomien avmattes og etterspørselen blir mindre. Dermed øker presset for å få rentene senket.

Det amerikanske rentekuttet denne måneden må ses i lys av dette. De europeiske landene senker i tillegg sine renter for å tilpasse seg det tyske rentenivået før valutaunionen åpner dørene ved nyttår.

- Dersom vi hadde gjort det samme med pengepolitikken her i landet, tror jeg det ville gitt oss et lavere rentenivå, sier John Einar Tørklep.

RENTETOPPENS VOKTER:</B> Sentralbanskjef Kjell Storvik vokter økonomien i et av verdens rikeste land.