Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle legene er enige om at French er syk. Men ikke om han bør på sykehus

Uenighet mellom norske og kongolesiske leger.

VENTER PÅ DOMMEN: Dommen i saken mot Joshua French var ventet å komme i dag, men dette er uklart ettersom mye av dagen har gått med til medisinsk diskusjon. Norske leger ønsker at French skal bli innlagt på sykehus, mens kongolesiske eksperter er uenige i dette. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
VENTER PÅ DOMMEN: Dommen i saken mot Joshua French var ventet å komme i dag, men dette er uklart ettersom mye av dagen har gått med til medisinsk diskusjon. Norske leger ønsker at French skal bli innlagt på sykehus, mens kongolesiske eksperter er uenige i dette. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi følger dagens rettsmøte direkte.

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Den norske psykiateren Lavrantz Kyrdalen og tre kongolesiske leger - doktor Djembe, doktor Moussa og doktor Ramazini - vitnet i dag i saken mot Joshua French.

Alle var enige om at French er alvorlig syk og trenger behandling, men der Kyrdalen vil ha French innlagt på sykehus umiddelbart, mener de kongolesiske legene at French bør behandles i fengselet.

Både de norske og kongolesiske ekspertene var enige om at French hadde en posttraumatisk stresslidelse og at han var i en veldig utsatt og sårbar situasjon. De mente også at lidelsen var utløst av stress og av søvnmangel.

Men der Kyrdalen sier at French er alvorlig syk og trenger behandling raskt, mente de kongolesiske legene at problemene ikke er så akutte - og mer emosjonelle.

Uenig om behandling Legene påpekte at de kommer fra noe forskjellige medisinske fagtradisjoner:

De kongolesiske legene har studier og erfaring fra Frankrike, Kyrdalen blir beskrevet som å følge i en britisk-amerikansk tradisjon.

- Jeg respekterer disse legene høyt og vi har samarbeidet godt. Men jeg er uenig i hans konklusjonen, sa Kyrdalen.

Kyrdalen viser til at det er studier som viser hva slags miljøer som er gode behandlingsmiljøer.

- Dette skal være små, rolige enheter og et slikt miljø er det ikke mulig å skape i et fengsel, sa han.
Vil avvente Han viser til at det er forskjellige skoler i psykiatrien.

- Men også psykiatere med utdannelse i Frankrike må også forholde seg til den internasjonale normen for diagnostisering, sa han.

- Situasjonen for French er helt annerledes. Han er i midten av en rettssak. Er det ikke bedre å bli ferdige med rettssaken og så behandle ham etterpå, mente de kongolesiske legene.

I retten redegjorde begge parter i detalj for Frenchs tilstand - detaljer som ikke publiseres her.

VITNET: Psykiater Lavranz Kyrdalen forklarer seg i retten i Ndolo-fengselet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
VITNET: Psykiater Lavranz Kyrdalen forklarer seg i retten i Ndolo-fengselet. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart