Alle lyttet til kongen

Kong Harald mante til ansvarlighet, Bondevik følte kallet og Hagen ropte etter flere oljemilliarder. Alle lyttet da kongen åpnet det 145. Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I trontalen forteller kongen hva regjeringa har tenkt å gjøre framover. Uten å lekke budsjettdetaljer antyder kong Harald i talen hvem som vil få mer og hvem som vil få mindre på statsbudsjettet.

Med andre ord fikk Stortinget i dag vite litt om hvordan statsminister Stoltenberg og regjeringa skal få budsjettet i havn og overleve i regjeringskontorene.

Årets stikkord i trontalen var «ansvarlighet». Det betyr at tross medgangstider og eventyrlig høy oljepris, vil ikke Schjøtt-Pedersen åpne pengebingen.

Skal lære av feilene

- Høyt forbruk fører til svekket konkurranseevne, økt arbeidsledighet og høy rente som særlig rammer de svakeste i samfunnet. Slike feil skal ikke gjentas, sa kong Harald.

Likevel skal regjeringa ifølge trontalen finne ekstra penger til:

- Helse og omsorg

- En god skole

- Trygge oppvekstvilkår for barn og unge

KrF føler seg invitert

Reaksjonene var opposisjonen lot ikke vente på seg.

- Jeg tipper at trontalen er en invitt til sentrum om samarbeid, men det er den konkrete oppfølgingen av sakene som varsles som vil avgjøre om det blir noe av, sier parlamentarisk leder i KrF, Kjell Magne Bondevik til NTB.

Sentrumspartienes statsministerkandidat viser til at det meste i en trontale er generelt og positivt, og noe de fleste partiene kan stille seg bak. Det er når de faktiske sakene kommer, ikke minst når innholdet i statsbudsjettet blir kjent, at det avgjøres om det er mulig å komme fram til et samarbeid.

I dag ble det kjent at regjeringen i budsjettforslaget vil gå inn for å opprette 35 nye prestestillinger. Det er ikke nok til å få KrF på samarbeidskroken.

- Et slikt forslag får oss ikke til å slå oss til ro, sier Bondevik.

FrP vil bruke oljepenger

- Hvor blir det av oljepengene? spør FrP-leder Carl I. Hagen.

- Regjeringen har fortsatt ikke tatt inn over seg at vi nå har 100 milliarder kroner mer på bok enn da forrige budsjett ble laget. Derfor ble trontalen en rent administrativ oppramsing uten nye politiske signaler.

Han etterlyser et kraftig løft når det gjelder organiseringen av sykehusene, eldreomsorgen og skolen, som han mener må legges inn under statlig styring. Og Hagen har ingen illusjoner om morgendagens statsbudsjett.

- Det er jo opplest og vedtatt i regjeringen at det ikke skal brukes mer penger enn det fastlandsøkonomien tilsier. Stoltenberg vil jo aldri bruke oljepenger. Dermed kan det heller ikke komme noen opprustning som monner på de viktigste velferdsområdene. Her snakkes om at det skal kjøpes sykehusutstyr. Hvorfor kan ikke regjeringen si at vi skal bygge opp det mest moderne sykehusvesen i verden, og at det ikke skal stå på penger, sier han til NTB.

Høyre skeptisk til skatteøkning

Høyres leder Jan Petersen mener trontalen viser at regjeringen vil satse på et samarbeid med sentrumspartiene under budsjettbehandlingen i høst.

- Signalene om økte skatter viser at regjeringen ikke har noe å hente på å komme til oss eller Frp. Stoltenbergs eneste fortrinn foran en vanskelig høst er at sentrumspartienes opptreden kan komme til å framstå som for mye av et spill, sier Petersen til NTB.

SV etterlyser miljø

- Regjeringen viser oppsiktsvekkende lite engasjement for miljøspørsmål, sier SVs leder Kristin Halvorsen.

Hun legger ikke all verdens vekt på trontalen, som hun mener er en oppramsing av honnørord. Hun venter med større spenning på statsbudsjettet.

- Jeg venter på penga. Det er statsbudsjettet som vil vise regjeringens vilje til å følge opp de fine ordene, og om den klarer å prioritere slik at det viktigste kommer først.

- Regjeringens manglende visjoner for distriktene er særlig skuffende, sier Senterpartiets leder Odd Roger Enoksen.

- Trontalen bekrefter at regjeringen er nærmest blottet for distriktspolitisk nytenkning.

Her finner du mer om statsbudsjettet som kommer klokka 10 i morgen.

Kilde NTB

TRONTALEN: Uten å lekke budsjettdetaljer antyder kong Harald i talen hvem som vil få mer og hvem som vil få mindre på statsbudsjettet. Til høyre kronprins Haakon.