Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle må betale tre euro i uka

Nye EU-tiltak for å stanse den globale oppvarmingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso legger i formiddag fram EUs mest omfattende tiltakspakke for klimaet noensinne.

Tiltakspakken vil koste tre euro i uka for hver EU-borger, ifølge Barroso.

I sin tale til Europaparlamentet sa Barroso at EU innen 2020 skal kutte utslippene av drivhusgasser med 20 prosent. Store forurensere må ta mye av kostnadene selv.

- Vi har laget et detaljert veikart i kampen mot klimaendringene. Européerne ønsker en visjon og en handlingsplan, sier Barroso ifølge BBC.

Alle de 27 medlemslandene er villige til å gjøre nye store kutt i CO2-utslippene hvis deres globale handelspartnere går med på flere tiltak. Da ønsker EU et kutt på 30 prosent.

I tillegg til å redusere klimautslippene er et av EUs mål å gjøre medlemslandene mindre avhengig av å importere energi.

Andre energikilder

Innen 2020 skal 20 prosent av energien EU-landene bruker komme fra fornybare kilder. I dag er andelen 8,5 prosent og EU skal raskt trappe opp investeringene i vindmøller, solenergi ol.

Kommisjonen foreslår at halvparten av dette skal deles på alle medlemslandene, resten fordeles slik at de rike landene må øke mer enn de fattig.

SKAL REDDE KLIMAET: Jose Manuel Barroso legger i dag fra EUs tiltaksplan for å redusere den globale oppvarmingen. Foto: Scanpix
SKAL REDDE KLIMAET: Jose Manuel Barroso legger i dag fra EUs tiltaksplan for å redusere den globale oppvarmingen. Foto: Scanpix Vis mer

EU legger fram et eget direktiv for CO2-lagring, men ingen finansieringsplan. Den understreker energiselskapenes ansvar for å betale dette og vurderer å gjøre CO2-rensing obligatorisk etter 2020.

Frykter ikke for industrien

Barroso sier Europa kan lede verden mot et globalt utslippskutt på hele 50 prosent innen 2050.

- Europa kan bli den første økonomien for lavkarbonalderen, sier han.
 

Han avviste bekymringene fra industrien som frykter nedleggelse av arbeidsplasser i EU.

- Vi ønsker ikke å eksportere jobbene våre til andre deler av verden. Dette er ikke tiltak mot økonomien, sier Barroso.

Tiltakene vil bli behandlet av medlemslandene i Ministerrådet og Europaparlamentet. Første behandling vil skje 28. januar på EUs energiministermøte. Tiltakspakken blir et viktig tema på EUs toppmøte i mars. 

De vil også bli innlemmet i EØS-avtalen og vil dermed gjelde for Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media