Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle må få strengeste straff

Aktor Jørn S. Maurud krever 21 års fengsel for alle de fire skyldige i Orderud-saken. Verken Per eller Veronica Orderud var til stede da prosedyrene over straffeutmålingen startet i Eidsivating lagmannsrett i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Jørn S. Maurud hevdet umiddelbart at både ekteparet Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød fortjener lovens strengeste straff - 21 års fengsel - for trippeldrapet på Orderud gård i pinsen 1999.

- Selv om Kristin og Lars har gitt opplysninger som kan ha bidratt til å oppklare saken, og selv om det kan være en viss gradsforskjell i medvirkningen mellom de fire, er det ikke tilstrekkelig til at vi vil prosedere på å differensiere straffen for de fire tiltalte, sa Maurud.

- Etter vårt syn har vi ingen sammenliknbare saker når det gjelder straffeutmålingen sa Maurud da han startet sin prosedyre.

Aktoratet la også ned påstand om at Per Orderud må miste arveretten til Orderud gård.

Fastholder sin uskyld

En beveget advokat Frode Sulland ba om at Veronica Orderud må behandles på mildest mulig når straffen skal fastsettes.

- Veronica Orderud har helt siden saken startet bedyret sin uskyld. Og med kjennelsen i går, falt hele hennes tilværelse i grus. Hun fastholder fortsatt sin uskyld, sa Sulland da han innledet sin prosedyre om straffeutmåling i trippeldrapssaken.

Sulland understreket at det ikke kan være grunnlag for å plassere Veronica Orderud i noen mer sentral rolle enn ektemannen Per, og han beklaget at dette ble brakt opp i prosedyrene om skyldspørsmålet.

- Jeg tolker aktors prosedyre slik at det ikke er bevismessig grunnlag for å skille mellom de to, og jeg må si meg enig. Etter at kjennelsen falt, fremstår det som uforståelig og unødig belastende for begge ektefeller, at det likevel gjøres et forsøk på å skille ektefellenes rolle og ansvar, uten at dette på noen som helst måte kan knyttes til bevisføringen, sa Sulland.

- Veronica Orderud var uansett ingen pådriver i gårdskonflikten, fremholdt han.

Sulland var tydelig beveget over juryens kjennelse torsdag kveld, og anmodet innstendig de tre fagdommerne og de fire legdommerne om å behandle Veronica Orderud på mildest mulig måte.

Ikke til stede

Per Orderuds forsvarer Harald Stabell ba retten om ikke å imøtekomme dette kravet, og oppfordret ellers retten til å behandle ham på mildest mulig måte i utmålingen av straffen.

Harald Stabell tok mer hensyn til Pers ønsker i sin straffeutmålingsprosedyre enn han gjorde i sin straffeprosedyre forrige uke.

- Jeg har funnet det faglig forsvarlig, sa Stabell.

Skjermer Veronica

Stabell holdt en av de mest omtalte prosedyrer da han holdt den subsidiære prosedyren om straffbarhetsvilkår under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

- Per Orderud har gjort det helt klart at han heller ikke i denne prosedyren ønsker en prosedyre som belaster Veronica Orderud. Jeg har funnet det faglig forsvarlig å kunne ta mer hensyn til hans ønsker på straffeutmålingen enn når det gjaldt straffbarhetsvilkåret, sa Stabell.

Kun et titall tilhørere fulgte prosedyren om straffeutmåling på Åråsen fredag formiddag.

Det er ventet dom i Orderud-saken rett over påske.

(NTB)

<B>MØTTE IKKE I DAG: Veronica Orderud.
<B>MØTTE IKKE I DAG: Per Kristian Orderud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!