- Alle må få tro på det de vil

Hanne Kristin Rohde understreker at hun ikke vil ta Snåsamann-metoder i bruk i politiet.

TROR PÅ SNÅSAMANNEN: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde, mener Snåsamannen helbredet hennes ni år gamle sønn.  Foto: Uffe Frandsen
TROR PÅ SNÅSAMANNEN: Politiinspektør i Oslo politidistrikt, leder for volds- og sedelighetsseksjonen Hanne Kristin Rohde, mener Snåsamannen helbredet hennes ni år gamle sønn. Foto: Uffe FrandsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har uttalt meg som mamma rett og slett. Det er rent sludder å blande sammen dette med min rolle som politi, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

I dagens VG forteller hun om hvordan hun mener Snåsamannen, Joralf Gjerstad, gjorde sønnen hennes frisk fra magesmerter.

- Jobber tradisjonelt Rohde, som er leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, sier sammenblandingen mellom hennes rolle som politileder og privatperson har skjedd i mediene. Hun understreker at hennes syn på Snåsamannen ikke har noe med politijobben å gjøre.

- Det jeg snakker om, er noe jeg har opplevd i forhold til et familiemedlem. Dette vil ikke få innflytelse på min jobb, vi jobber tradisjonelt som før, sier Rohde, som understreker at hun nok en gang uttaler seg som privatperson.

Hun humrer litt av oppstyret rundt dagens VG-oppslag, men synes ikke noe om kritikken av Joralf Gjerstad.

- Jeg synes det er et element som blir borte i kritikken av Joralf. Man glemmer at denne mannen har viet sitt liv til å hjelpe andre menensker helt gratis, han har aldri lurt noen eller oppfordret til å ikke bruke andre metoder enn hans, sier Rohde.

- Bør ha respekt Hun uttalte seg til VG i forbindelse med en ny bok som kritiserer Snåsamannen. Forfatteren hevder han har tatt Gjerstad i tilløp til bløff.

- Joralf har hjulpet mange mennesker, og det er ett fett for meg om noen mener jeg er dum eller naiv, og enda litt dummere fordi jeg er politi. For oss handler det ikke om hva vi tror, men om hva vi har opplevd. Dette er vårt personlige standpunkt som privatpersoner, sier hun.

- Alle må få tro på det de vil. Uansett hva et menenske tror på, bør man ha respekt for det. Det er det viktigste for meg.

Hanne Kristin Rohde forteller til VG at sønnen hadde slitt med alvorlige magesmerter over lengre tid da de fikk til et møte med Joralf Gjerstad. På forhånd skal han ikke ha visst hvor Rohdes sønn hadde vondt. Allerede kvelden etter møtet følte sønnen seg bedre, ifølge Rohde.

Få tilbakemeldinger - Kan dette skyldes noe annet enn besøket hos Snåsamannen?

- Det er klart at jeg kan ikke bruke den omstendigheten som et bevis, men det er ganske uinteressant. Dette handler både om et sykdomsbilde i forkant, og det som skjedde i rommet, som jeg ikke ønsker å gå nærmere inn på. Når man ser de to tingene i sammenheng, og Joralf dro fram omstendigheter rundt barnet som han ikke kunne vite, gjør det et sterkt inntrykk, sier hun.

- Hva slags tilbakemeldinger har du fått på oppslaget i dag?

- Jeg har ikke hatt tid til å få tilbakemeldinger. Jeg har hatt nok med andre ting som har med jobb å gjøre. Noen kollegaer har kommentert at de har sett oppslaget, men ikke noe mer enn det.

- Jeg ante ikke at det ville bli slått opp så stort, men det må man alltid være forberedt på, sier Rohde.

BEKREFTER HISTORIEN: Joralf Gjerstad bekrefter overfor VG at han hjalp Hanne Kristin Rohdes sønn med magesmertene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKREFTER HISTORIEN: Joralf Gjerstad bekrefter overfor VG at han hjalp Hanne Kristin Rohdes sønn med magesmertene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer