- Alle må kunne starte egen skole

De som vil, må få starte egen skole selv om de ikke gir noe religiøst eller pedagogisk alternativ, mener Høyre-leder Jan Petersen. Mesteparten av regningen vil han at staten betaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I valgkampen vil Petersen tale varmt for å gi foreldrene større makt til å velge hvor barna deres skal gå på skole. Og for å oppnå det vil han at alle som ønsker det, skal kunne starte skole.

- Vi tror det er etterspørsel etter dette. Mange foreldre er ikke fornøyd med den norske skolen. Derfor vil vi gi folk adgang til å starte opp selv, sier Høyre-leder Jan Petersen.

- Større mangfold

I dag må privatskoler enten representere et livssynsalternativ eller en alternativ type pedagogikk for å få statsstøtte, slik som for eksempel Steinerskolen. Dersom Høyre får gjennomslag for sitt frislipp av det de kaller «friskoler», må derfor privatskoleloven endres. I prinsippet kan en slik friskole ha det samme innholdet som en vanlig grunnskole eller videregående skole, dersom Høyre får det som det vil.

- Hva er da vitsen med skolen?

- Å gi den offentlige skolen konkurranse og sikre foreldrene større og bedre tilbud å velge mellom. Jeg tror det er verdifullt å utfordre den offentlige skolen. Dessuten kan det gi større mangfold i skolen, sier Petersen.

Selv om Høyre mener foreldrene skal betale en viss egenandel for å ha barna i slike skoler, vil de at det offentlige stykkprisfinansierer elevene.

Stykkprisfinansiering

- Vi vil at pengene fra det offentlige skal følge elevene også til en privat skole. I dag kan bare de som har råd til det, sende barna sine til slike privatskoler, sier Høyre-lederen, som avviser at dette vil føre til utarming av den offentlige skolen.

Han sier at svenskene har gode erfaringer med et slikt frislipp. Der finnes det også skoler som er startet opp av industrikonsern.

- Det må ligge kvalitetskrav i bunnen for friskolene. Poenget vårt er at vi trenger flere muligheter, så kan folk selv avgjøre om de vil gripe dem, sier Petersen.

SLIPP LØS: Høyre vil ha frislipp av privatskoler. - Det må ligge kvalitetskrav i bunnen for friskolene. Poenget vårt er at vi trenger flere muligheter, så kan folk selv avgjøre om de vil gripe dem, sier Høyre-leder Jan Petersen. Her sammen med elevene på Steinerskolen i Tromsø.