Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alle mann til pumpene!

Før midten av uka kan mesteparten av Norge sør for Trondheim ha kjørt bensintørt dersom folk fortsetter å hamstre. Mens Nord-Norge slipper unna lastebileiernes bensinblokader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ut over dagen i går kom meldingene om stadig flere aksjoner i Sør-Norge, og lista over tørrlagte byer - og dermed landsdeler - vokser.

  • Det har lenge vært kjent at oljeterminalene i Oslo, Fredrikstad, Tønsberg og Stavanger beleires av sinte lastebileiere.
  • I går ble det også kjent at tre oljeterminaler i Hordaland: Mongstad, Skålevik og Stangneset rammes av aksjonen fra klokka 6 i dag tidlig. Dermed lammes også Vestlandet.
  • I tillegg kommer meldinger om planlagte aksjoner i Kristiansand, Ålesund og Trondheim, uten at dette er bekreftet.

Dermed kan det se ut til at terminalene i Bodø, Harstad, Tromsø og Hammerfest er de eneste som slipper unna. Aksjonsgeneral Knut Enger gir denne forklaringen:

- Nord-Norge er en så utrolig spesiell landsdel, med store avstander. Vi kan ikke påføre dem de problemene en blokade vil medføre, de har jo ikke trikker der oppe, og knapt nok busser, sier Knut Enger i Bileiernes Interesseorganisasjon.

Rammer ulikt

Blokaden av raffineriet Slagen i Tønsberg og terminalene på Sjursøya i Oslo og i Fredrikstad, og i tillegg begge terminalene i Stavanger, fører til at all levering av bensin og fyringsolje stopper i Sør-Norge. Bileiernes Interesseorganisasjon gir bare dispensasjon til utrykningskjøretøy, redningskjøretøy og til drosjene. Disse skal fylle ved spesielle stasjoner som drosjenæringa eier.

- Vi kommer til å kontrollere disse stasjonene, og folk uten dispensasjon må ikke prøve å fylle her, sier aksjonsleder Knut Enger i Bileiernes Interesseorganisasjon.

Ta en avstikker

Ifølge bransjen er det bensinstasjonene langs innfartsveiene til de store byene og de store stasjonene langs riksveiene og europaveiene i Sør-Norge som tømmes først.

Dermed kan det hende det er sikrest å lete etter dyrebar bensin og diesel ved å ta en avstikker til tettsteder utenfor hovedfartsårene.

Men på små steder som bare har én eller to stasjoner, vil pumpene også tømmes raskt.

- Det er svært vanskelig å si hvor i landet problemet vil bli størst, annet enn at de mest populære bensinstasjonene rammes hardest, sier Erik Kotte Eriksen, leder i Bensinforhandlernes bransjeforening.

Tomme allerede

Enkelte bensinstasjoner ble tømt allerede i går.

- Ni av våre stasjoner ble tomme på grunn av hamstring. Men vi rakk å fylle dem opp igjen før blokaden, sier informasjonssjef i Esso, Erik Bagle.

Alle de store oljeselskapene regner med at det vil ta mellom to og fire dager før stasjonene er tomme for drivstoff.

- Vi regner med at enkelte av våre bensinstasjoner er tømt allerede i dag, sier Bagle.

Også i Norske Shell regner de med at enkelte stasjoner går tomme i løpet av dagen, opplyser informasjonssjef Per Anders Owren.

Selskapene har hatt en travel helg.

- Vi kjører normalt ikke ut drivstoff på søndager, men i går kjørte vi hele dagen, forteller Per Vangen i Statoil.