Alle mann til vannkanten

I går var Oslo Europas varmeste by med 31,5 grader. Badetemperaturene er nå så høye at du knapt får kjølt deg ned. Badebilder fra Hvalstrand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKER (Dagbladet): Parkeringen er stappfull, og det er nesten ikke en ledig kvadratmeter på stranda. Ungene plasker i vannet, og på brygga står ungdommen i kø for å stupe ut i det deilige vannet.

Det er lite som tyder på at fellesferien er over på Hvalstrand Bad i Asker. Men så er det da også innspurten av skoleferien vi er vitne til. Barnas siste sjanse til å oppleve sommeren ordentlig.

I går var det 23,5 grader i vannet, et av de varmeste badestedene i landet.

Aller varmest blant de stedene som melder inn temperaturer til Yera AS, var det på Meløstranda utenfor Larvik og Skasenden i Grue. Begge hadde 25 herlige grader i vannet.

Tråkker i vannet

-  Vi har badet mye i sommer, men det har ikke vært så varmt som nå, sier Marius Berntzen (13).

Han har leid en sykkelbåt sammen med broren Hans Petter (11) og fetteren Simon Ezra (10) fra Sverige. De kjører rundt blant småbåter og badende ungdom, og får maks ut av den siste ferieuka.

Innimellom stopper de og kaster seg ut i sjøen.

Alle mann til vannkanten

-  Vi blir slitne og varme av all tråkkingen, og er nødt til å bade litt også, sier gutta.

Sør i Norge er det meldt fortsatt fint vær denne uka. Det vil trolig bli litt mindre varmt en del steder på fredag, men sjansene er store for at det vil bli varmere igjen til helga.

Den siste tida har det vært kjempevær i Sør-Norge. I denne perioden har både sjø- og saltvann blitt varmet opp, og nå er det deilige badetemperaturer en rekke steder i landet.

Flere badesteder meldte i går om temperaturer i vannet på opp mot 25 grader, og selv i Alta i Finnmark er det steder med 19- 20 grader i vannet.

Vinden kan ødelegge

I helga kan det derimot hende at det gode vannet forsvinner.

-  Det kan hende at det kommer en nordavind i løpet av helga. Da vil det varme overflatevannet skyves ut fra land, og erstattes av kjøligere bunnvann, sier meteorolog Jarl Andersen ved Meteorologisk institutt.

Han understreker imidlertid at det er litt for tidlig å si om dette vil skje, for det går ikke an å entydig si noe om vindene som kommer nå til helga.

-  Selve lufttemperaturen påvirker vannet i mindre grad, siden dette er en mye langsommere prosess, sier Andersen.

TETT I TETT: Flere hundre barn og voksne koste seg i går i det varme van net på Hvalstrand Bad i Asker. Det er lite som tyder på at fellesferien er over.
IDYLL: Sjelden har vi sett finere sommervær enn det vi har hatt den siste uka.