- Alle med god samvittighet sover godt

Det sier forsvareren til Alf Henrik Christensen. Klokka 10 kommer Nokas-kjennelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

inc(\'dbtv\',\'/live/\'); ?>

STAVANGER (Dagbladet.no): Klokken ti i dag skal kjennelsen leses opp i Gulating lagmannsrett. Da vil de 13 tiltalte i Norges-historiens største rettssak enten bli kjent skyldige eller frifunnet.

Du kan følge juryens svar på de 41 tiltalespørsmålene live på web-TV fra klokken 10.00!

Kan gå fri

Fire av de 13 kan bli frikjent og spasere ut i friheten i dag.

En av de fire er Alf Henrik Christensen.

Hans forsvarer, Erik Lea, sier til Dagbladet.no at hans klient er optimist i forkant av kjennelsen.

- Han er sterk i troen og han er spent. Fryktelig spent.

- Alle med god samvittighet sover godt

Christensen ble pågrepet 24. august 2004 og har sittet fengslet siden den gang. Flere hadde spådd at det skulle komme en kjennelse allerede onsdag eller torsdag, men nå viste det seg at juryen trengte mer tid.

Alle med god samvittighet sover godt

Lea mener at den ventetiden ikke har vært av betydning for Christensen.

- Han har sittet lenge, så en dag fra eller til spiller ingen rolle.

Christensen har heller ikke problemer med å få tiden til å gå i Stavanger fengsel.

- Du får en rytme i fengsel. Han trener fryktelig mye, det er det som holder han oppe.

Alle de involverte i NOKAS-saken har vært i et slags vakuum siden juryen satte seg ned med skyldsspørsmålene tirsdag formiddag.

- Alle med god samvittighet sover godt, sier Erik Lea til Dagbladet.no.

Ikmet Kodzadziku og Thomas Thendrup nekter enhver befatning med Norges-historiens største ran, mens Metkel Betew hevder han trakk seg en uke før ranet skjedde.

Brorens skyld?

Det som knytter Thomas Thendrup til ranet er en hanske med hans DNA, som ble funnet sammen med ransutsyret som ble dumpet i Drammensfjorden av \'Skipperen\' William Pettersen.

Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs, sa under sin prosedyre at hansken mest sannsynlig havnet sammen med ransutsyret ved en tilfeldighet. Hansken er ikke av samme type som ble brukt under ranet, og Holager Andenæs mente at broren, Johnny Thendrup, hadde tatt den med til Stavanger.

Kjøpte rør og dop?

Alf Henrik Christensen skal ifølge påtalemyndigheten holdt vakt ved bilene i Sørmarka. Selv har Christensen forklart at han var i Stavanger for å kjøpe rør på ransdagen.

Ikmet Kodzadziku har forklart at han var i Stavanger i forbindelse med en narkohandel. Det er funnet et sigarettfilter med hans DNA i en bil som knyttes opp mot ranet.

Metkel Betew har forklart at han trakk seg en uke før ranet. Hans DNA er funnet på toalettet i Nedre Dalgate. Fem av ranerne dro dit etter ranet.

Posten-ranet

Erling Havnå er i tillegg til NOKAS-ranet også tiltalt for ranet av Postens brevsenter i 2003. Havnå nekter for å ha vært med på dette ranet. Hans forsvarer, John Christian Elden, sier at Havnå er forberedt på å bli straffet.

- Han sover godt om natten og vet at han får straff. Men han håper at han bare blir straffet for det han faktisk har gjort, sier Elden til Dagbladet.no.

Drepte alle Klungland?

Av de 13 tiltalte er det bare to som ikke er tiltalt for dødsfølgen; Skipperen William Pettersen og Thomas Ingebrigtsen.

Mens Pettersens rolle knyttes til håndteringen av ransutstyret etter ranet, tillegges Ingebrigtsen en

mer perifer rolle som bakmann og den som satte folk i kontakt med hverandre og skaffet opplysninger.

Mafiaparagrafen

Et av spørsmålene som det knytter seg mest spenning til er om de 13 tiltalte kan dømmes etter paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen om organisert kriminalitet.

Totalt fikk juryen 41 spørsmål, og om klokken ti kommer svarene.