Alle med jobb og fag- utdanning kan komme

Utviste asylsøkere får ny sjanse sammen med Maria Amelie. SV: gledelig. Frp: beklagelig.

MELDEPLIKT:  Maria Amelie hadde daglig meldeplikt hos Politiets utlendignsenhet før hun ble utvist til Russland tidlieger i vinter. Nå har Justisdepartementet åpnet for at hun og andre papirløse kan komme tilbake til Norge for å jobbe. FOTO: KYRRE LIEN/SCANPIX.
MELDEPLIKT: Maria Amelie hadde daglig meldeplikt hos Politiets utlendignsenhet før hun ble utvist til Russland tidlieger i vinter. Nå har Justisdepartementet åpnet for at hun og andre papirløse kan komme tilbake til Norge for å jobbe. FOTO: KYRRE LIEN/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sosialistisk Venstreparti uttrykker glede over at regjeringen har funnet en løsning som kan bidra til at Marie Amelie og andre papirløse får sjanse til å komme tilbake til Norge for å arbeide.

Fremskrittspartiet derimot beklager det partiet kaller «uthuling av innvandringsreglene».

SV har jobbet hardt for å finne en løsning i saken, opplyser leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heikki Holmås, til NTB.

-Utviste får ny sjanse - Mange som har søkt asyl og som har blitt utvist etter utlendingsloven, vil nå få muligheten til å søke seg til Norge dersom de har fagutdanning og jobbtilbud. Det vil kunne gi en mulighet for folk til å starte et liv på nytt i Norge, der de forsørger seg selv. Dette vil også kunne gjelde utviste mennesker med familie i Norge, sier Holmås.

Han mener det er særlig positivt at ordningen blir så bred at den vil omfatte alle som har jobbtilbud og fagutdanning.

- Maria Amelies sak satte papirløses sak på dagsorden og vil stå som et symbol for hvordan det er mulig og riktig å forandre regelverket når det blir åpenbart for alle at det fungerer urimelig, sier Holmås.

Frp-skepsis Men ikke alle er like begeistret som Sosialistisk Venstreparti. I Fremskrittspartiet er stemningen annerledes.

- BEKLAGELIG:  Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen frykter at vedtaket vil uthule innvandringsreglene. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX.
- BEKLAGELIG: Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen frykter at vedtaket vil uthule innvandringsreglene. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX. Vis mer

- SV og deres venner i asyllobbyen har dessverre fått fullt gjennomslag for sitt krav om å uthule innvandringsreglene, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Han mener Justisdepartementets endring vil føre til at ulovlige innvandrere nå kan omgå innreiseforbudet og belønnes for sine lovbrudd med opphold i Norge så lenge de har et jobbtilbud.

- Dette sender et signal som kun bidrar til å undergrave respekten for norske innvandringsregler, mener Amundsen.

Endringen i regelverket betyr at personer som har vært i Norge som asylsøkere, kan komme tilbake til Norge som arbeidsinnvandrere. Et krav er at de ikke har brutt straffeloven.

UDI avgjør Justisdepartementets instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) innebærer at Maria Amelie trolig kan vende tilbake til Norge. Men statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier at dette er opp til UDI å avgjøre.

- Men etter alt å dømme vil hun oppfylle de vilkårene og kunne komme til Norge som arbeidsinnvandrer, sier Lønseth.

VENTER I POLEN:  Maria Amelie har ventet på vedtaket fra sin skrivetilværelse i Krakow. Foto: Privat.
VENTER I POLEN: Maria Amelie har ventet på vedtaket fra sin skrivetilværelse i Krakow. Foto: Privat. Vis mer

Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, vil ikke kommentere saken før hun har snakket med advokat og fått klarhet i hva slags konsekvenser instruksen fra Justisdepartementet til UDI får for henne.

(NTB).

- GLEDELIG:  SVs Heikki Holmås er glad for vedtaket som nå gir nye muligheter for Maria Amelie og andre papirløse, utviste asylsøkere. ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX.
- GLEDELIG: SVs Heikki Holmås er glad for vedtaket som nå gir nye muligheter for Maria Amelie og andre papirløse, utviste asylsøkere. ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer