Alle medvirket til drap

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Juryen svarte ja på alle spørsmålene om medvirkning til overlagt drap for alle de fire tiltalte i trippedrapssaken. Retten har godtatt juryens kjennelse. Tiltalte og advokater reagerer sterkt. Veronica sier hun ikke vil leve mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble alle kjent skyldige i medvirkning til drap. Verken Per eller Veronica Orderud orket å være inne i salen mens dommen ble lest opp. De satt sammen på et pauserom og så juryens knusende dom på TV.

Rettens lagmann uttalte klokka 18:30 at retten godtar juryens kjennelse. Retten settes igjen i morgen klokka 09 for å påbegynne straffeutmålingsprosessen.

Frode Sulland, som er medforsvareren for Veronica Orderud, tror det er medienes håndtering som gjorde at juryen trodde på aktoratet.

- Dette er er sjokkerende kjennelse. Vi har lenge tenkt på at dette kunne skje, men det er ikke tøys når vi har sagt at det ikke foreligger bevis som holder til en domfellelse i denne saken, sier Frode Sulland.

- Det er sjelden at man så til de grader opplever en sånn strid med det man selv mener er korrekt bevisvurdering og det juryen legger til grunn, sier Sulland.

Vantro Per

- Per reagerte med sjokk og vantro. Han hadde ikke regnet det som sannsynlig at han skulle bli dømt. Selv om han ikke kunne utelukke å bli kjent skyldig, hadde han regnet med å gå herfra som en fri mann, sier Per Orderuds forsvarer Cato Schiøtz.

- Foreløpig yter vi den medmenneskelige bistand vi kan gjøre den dagen han fikk sitt liv ødelagt. Dette er en helt håpløs situasjon for Per, sier Schiøtz.

- Lagretten har funnet at han både har medvirket til planlegging av drapene og forstått at de ville bli fullbyrdet. Det har de gjort etter svært mange timers drøftelser og rådgivning, så juryens kjennelse må vi ta til etterretning. Per Orderud har vært klar over at dette kunne bli et av resultatene. Men han har hatt et håp, og er skuffet, sier Per Orderuds andre forsvarer Harald Stabell.

Bitter Grønnerød

Kjennelsen er et alvorlig tilbakeslag for Lars Grønnerød som nå risikerer 21 års fengsel, på lik linje med de tre andre tiltalte.

Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik smilte som ei sol etter dommen i herredsretten for et snaut år siden. I dag var han atskillig mindre fornøyd.

- Noen sa at vi hadde alt og tape, og det gjorde vi. Det er helt uforståelig for Lars Grønnerød at juryen kom til en slik kjennelse, sier Wiik Sørvik.

Grønnerød så stivt ned i bordet foran seg mens juryformannen leste opp kjennelsen. Etter hvert som kjennelsen gikk opp for ham, ble han rød i ansiktet og tydelig preget av alvoret i det han hørte.

- Stemningen er ikke høy for øyeblikket. Lars Grønnerød har vært veldig bitter i det siste, og det har slått ut i full blomst nå. Han er ikke en mann av mange ord i utgangspunktet og har ikke sagt så mye til nå. Han har selvfølgelig vært oppmerksom på at dette kunne skje, men vært ute av stand til å ta det innover seg før nå, sier medforsvarer Morten Kjensli.

Kristin Kirkemo Haukeland stirret på juryformannen under hele opplesningen.

- Kristin ble skuffet, men det er ulike grader av skyld her, og det kan få betydning for straffeutmålingen. Foreløpig har vi ikke snakket mye sammen, men bekymringen for sønnen står selvfølgelig sentralt for henne.

Ektemannen hennes tar også dette tungt. De har begge hatt et håp om at det skulle gå bra, sier Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer Johnny Veum.

Måtte føres ut

Kristins og Veronicas mor, Bodil Kirkemo, satt rolig under opplesningen. Mens juryformann Arill Bråthen leser opp svarene på spørsmålene som skal sende datteren og svigersønnen i fengsel er Bodil Kirkemo alvorlig og blek, men klarer å holde tårene unna.

Etter at dommeren hever retten og en massiv vegg av blitzende fotografer beleirer stolen hennes bak i salen, blir det for mye. Hun bryter sammen, og blir geleidet ut med en jakke over hodet. Det er ingen vei tilbake, juryens kjennelse er endelig. To av hennes tre døtre er funnet skyldig i medvirkning til trippeldrap.

Harald Orderud: - Solid juryjobb

Per Orderuds fetter, Harald Orderud, tror juryen har utført en solid jobb, og mener at det er heldig at den ikke har forhastet seg.

- Dette er en knusende dom for alle fire, kanskje noe overraskende, sa Harald Orderud.

- Nå har vi fått svar på hvem som var med planleggingen og medvirkningen. Kjennelsen har plassert de fire i planleggingen av drapene, men hvem som utførte drapene vil fortsatt henge ubesvart over oss. Vi vet ikke hvem som avfyrte skuddene i kårboligen.

- Om det vil komme noe svar på dette vil bare tiden vise, sa Harald Orderud. Han håper at familien nå etterhvert kan legge Orderud-saken litt bak seg. Familiesplittelsen som følge av saken har vært noe overdrevet av mediene, sa han.

Fornøyd aktorat

Aktor Jørn Maurud var synlig fornøyd med juryens kjennelse.

- Vi reagerer med en viss lettelse og er fornøyd. Vi anket denne saken fordi vi mente herredsrettens bevisvurdering på punkter som omhandlet Lars Grønnerød, var uriktig. Nå har juryen kommet med en kjennelse i samsvar med det vi har hatt en oppfatning om.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ledet etterforskningen av trippeldrapssaken. Også han var tilstede i rettssalen da kjennelsen ble lest opp.

- Vi er fornøyd. Dette er i samsvar med det politiet instilte på i sin tid, og vi hadde en forventing om at saken skulle gå gjennom med dette resultat.

- Jeg har selvfølgelig fulgt saken siden den forlot mitt kontor. Men vi får tro at jeg har gjort meg ferdig med den nå.

Veronica Orderud: Fant drømmemannen

Per Kristian Orderud: Preget av sterk far

Kristin Kirkemo Haukeland: Villstyringen

Lars Grønnerød: Millionæren

<B>- JA. JA. JA. JA.</B> Juryformann Arill Bråthen leste opp juryens kjennels i Orderud-saken. Juryen svarte ja på spørsmålene om medvirkning til overlagt drap for alle de fire tiltalte. <br>Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX <br>
Veronica Orderud<br>Arkivfoto<br><br>
Per Orderud<br>Arkivfoto<br><br>
Lars Grønnerød<br>Arkivfoto<br><br>
Kristin Kirkemo Haukeland <br>Arkivfoto<br><br>