SIER OPP ALLE MEKLERNE: Kjeden Exact, som eies av OBOS, går over til franchisekjede. Alle meklerne sies opp, men får tilbud om å overta kontorene på franchisebasis. Illustrasjonsfoto: ESPEN RØST
SIER OPP ALLE MEKLERNE: Kjeden Exact, som eies av OBOS, går over til franchisekjede. Alle meklerne sies opp, men får tilbud om å overta kontorene på franchisebasis. Illustrasjonsfoto: ESPEN RØSTVis mer

Alle meklerne i Exact sies opp

- Kan ikke bruke mer penger på et tapssluk, sier OBOS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alle meklerne i eiendomsmeklerkjeden Exact sies opp i løpet av mars. Eieren OBOS trekker seg ut på grunn av store underskudd de siste fire årene.

Kjeden skal nå omdannes til en franchisekjede, og de ansatte tilbys å overta sine respektive kontorer for å drive disse på franchisebasis, skriver OBOS i en pressemelding.

- Tapssluk
- Dette har vært en svært vanskelig beslutning og jeg vet at den får store konsekvenser for de det gjelder, men av hensyn til resten av OBOS-konsernet kunne vi ikke lenger fortsette å bruke penger på et tapssluk. De ansatte i Exact får tilbud om å overta kontorene på franchisebasis. OBOS vil bidra med oppstartshjelp for hver enkelt franchisetaker, sier konsernsjef Martin Mæland.

Oppsigelsene gjelder 67 personer ved elleve kontorer, og omfatter alle meglere og meglerassistenter i tillegg til stabs- og støttefunksjoner. Alle Exact-ansatte ble orientert av konsernsjef  Mæland på et allmøte onsdag morgen.

Ifølge NA24 gikk Exact med 1,9 millioner kroner i minus i 2005, 4,8 millioner i minus i 2006, resultatet forverret seg i toppåret i boligmarkedet 2007 til 11 millioner i minus. 2008 endte i 32,4 millioner i tap, og tilsammen utgjør dette like over 50 millioner kroner i minus.

Klarte ikke å snu negativ trend
Ingen av Exact-kontorene går i dag med overskudd, og bare ett dekket sine egne kostnader til lønn og husleie i fjor. Uten kapital fra OBOS-konsernet ville Exact-OBOS eiendomsmeklere vært konkurs i dag.

- I disse årene har det vært gjort mange forsøk på å snu den negative trenden, uten at det har ført frem, sier Martin Mæland i pressemeldingen.

- Det er lite som overrasker i eiendomsmeglerbransjen nå for tiden, og dette er neppe den siste gangen vi ser omstruktureringer i bransjen. Bransjen har endret seg, sier Christian Dreyer, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, til NA24.