Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Alle mødrene ga oss en klem og beklaget»

Kvinnene møtte de unge guttene som antastet dem ved Sofienbergparken i et forsoningsmøte hos politiet i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet samlet i går kveld de antastede kvinnene og de unge guttene fra Sofienbergparken til et forsoningsmøte på Grønland politistasjon.

Tre av gutta, alle under 14 år, møtte opp med sine foreldre, mens fem av de antastede kvinnene i 20-åra tok seg turen til hovedkvarteret til oslopolitiet i går.

- Partene møttes for å fortelle sin versjon av det som skjedde den kvelden. Det var litt ubehagelig å fortelle alt igjen, men det var samtidig en positiv opplevelse, sier en av kvinnene til Dagbladet.no.

Les: - Det blir spennende å høre 12-åringene forklare seg

- De forsto de hadde gjort noe galt

Lørdag 10. mai ble nærmere ti kvinner nærmest overfalt og antastet av flere unge gutter ved Sofienbergparken i Oslo. Alle guttene var mindreårige og skal ha vært av somalisk opprinnelse.

Flere av kvinnene følte overfallet veldig ubehagelig og valgte å anmelde forholdene. Siden alle guttene var under 14 år ble straffesaken henlagt automatisk, men politiet samlet inn til et oppvaskmøte med de antastede kvinnene, guttene, og deres foreldre.

Tre av de antastede kvinnene møtte Dagbladet.no etter stormøtet.

«Alle mødrene ga oss en klem og beklaget»

- Jeg tror det var ganske flaut for dem å sitte foran foreldrene sine å forklare seg om det som skjedde, sier en 23 år gammel kvinne til Dagbladet.no.

Jentene forteller at guttene forklarte at de gjorde det de gjorde for å tøffe seg, og at de ville vise at de var kule foran de andre vennene sine.

- Det virket som de forsto at de hadde gjort noe galt og at dette var veldig ubehagelig for oss jentene. De virka lei seg og alle unnskyldte seg for hva de hadde gjort, sier en 24-åring.

- Alle mødrene kom bort til og ga oss en klem og sa at de beklaget. De sa de var bekymra og lei seg, sier en annen, som roser foreldrene til guttene for at de møtte opp.

Les:
- De skal vise at de er ordentlige menn

- Sønnen min beklager
Det var på mange måter derfor kvinnene ønsket å stille opp på møtet i går kveld.

- For min del så ønsket jeg først og fremst en beklagelse. Også ønsket jeg å vite hvorfor de gjorde det. De er jo bare barn. Det er nok ikke sikkert de forsto hva de var med på, sier en av kvinnene.

På møtet var også faren til en 12 år gammel gutt. Mandag denne uka fikk han en telefon fra politiet.

- Jeg ble helt sjokkert å høre at sønnene mine hadde vært med på noe slikt. Dette hører ikke til vår kultur eller tradisjon. Jeg forventet absolutt ikke noe slikt. Dette må aldri skje igjen, sier den somaliske faren til Dagbladet.no.

FORELDRENE VAR MED: Den somaliske pappaen (i forgrunnen), som hadde med seg sin 12 år gamle sønn, ønsker å være anonym. - Slike ting må aldri skje igjen, håper faren. Han synes politiet håndtering av denne saken har vært veldig god. I bakgrunnen: Møteleder og ungdomsetterforsker Wendy Vissmark, forebygger Ismail Adam Hinside og politioverbetjent Geir Tveir i Forebyggende tjeneste i oslopolitiet. Foto: FRANK KARLSEN
FORELDRENE VAR MED: Den somaliske pappaen (i forgrunnen), som hadde med seg sin 12 år gamle sønn, ønsker å være anonym. - Slike ting må aldri skje igjen, håper faren. Han synes politiet håndtering av denne saken har vært veldig god. I bakgrunnen: Møteleder og ungdomsetterforsker Wendy Vissmark, forebygger Ismail Adam Hinside og politioverbetjent Geir Tveir i Forebyggende tjeneste i oslopolitiet. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Han var eneste pappa på møtet i går kveld.

- Sønnen min beklager veldig det som skjedde. Han forklarte at det var gøy og morsomt da, men nå angrer han, sier han.

- Nå må familiene følge opp

Faren ønsker å rose politiet for hvordan de har håndtert denne saken.

- Jeg er veldig takknemlig for at politiet tar dette så alvorlig. Guttene er lei seg, men samtidig var det godt å rydde opp. Nå håper jeg at vi er ferdige med denne saken, sier han til Dagbladet.no.

- Ja, nå er det opp til familiene å følge opp barna sine videre i oppdragelsen, sier politioverbetjent Geir Tveit i Forebyggende tjeneste.

Han var blant de fem politifolka som var tilstede på møtet i går kveld.

- Det er veldig trist at slike ting skjer. Dette er noe vi må jobbe videre med å forhindre. Forhåpentligvis forstår disse guttene litt mer om alvoret i dette nå, sier han.

Ungdomsetterforsker Wendy Vissmark var møteleder i går kveld.

- Jeg tror ikke de har tenkt så mye over hva de har vært med på. De er barn og det kan være vanskelig for dem å forklare seg om motiv eller grunn til at slike ting skjer, sier hun.

Møtes som regel om trusler

Møter slik politiet arrangerte i går kveld er noe politiet har snappet opp fra Storbritannia og kalles Restorative justice - eller Forsoningsmøte på norsk. Det har holdt på i et par år.

- Dette er tredje møtet vårt i år. Det er fokus på ungdom og unge. Vi har ikke hatt lignende saker som dette oppe før. Det er som regel saker om trusler, skadeverk og lignende, sier Tveit.

- Målet med møtet er at partene skal sitte igjen med en positiv opplevelse. Ting kommer bedre fram når alle møtes og alle eventuelle misforståelser blir oppklart på stedet, sier Vissmark.

Politiet vil fortsette å forsøke å få tak i resten av guttene og kvinnene som de vet var involvert i antastingen ved Sofienbergparken 10. mai. Det er ennå uklart om de vil møte politiet separat eller om det skal arrangeres et nytt stormøte.

MØTTE GUTTENE: Fem av kvinnene som ble antastet ved Sofeienbergparken i Oslo lørdag 10. mai møtte flere av guttene som overfalt dem på et forsoningsmøte hos politiet i går kveld. De tre kvinnene Dagbladet.no snakket med syntes møtet var en positiv opplevelse.
HENDELSEN: Det var lørdag 10. mai at en kvinne (24) varslet politiet om at en guttegjeng hadde antastet henne. Da guttene ble pågrepet kom flere av de kvinnelige ofrene til.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling