Alle mot alle i Algerie

Et følelsesladet utbrudd. En kort setning, som med fortvilt undertone demonstrerer avmakten rundt en av verdens grusomste konflikter: Hvem i all verden dreper i Algerie?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reda, en avhoppet eks-soldat, forteller om et av soldatenes raid mot landsbyen Sidi Moussa.

En gruppe soldater ble sendt inn i landsbyen, mens hans avdeling ventet på en høyde i utkanten. Etter massakeren fant han og kollegene musk, en parfyme som islamistene ofte bruker, og falske skjegg blant soldatenes klær.

Journalisten Robert Fisk i avisa The Independent har møtt Reda ansikt til ansikt. Hans tallrike reportasjer fra Algerie ha gitt næring til spekulasjonene om at deler av sikkerhetsstyrkene i landet kan stå bak enkelte av massakrene.

Kontroversielt

Liknende beskrivelser er blitt gitt av avhoppede eks-soldater til avisa The Observer.

Reda fortalte også at soldatene pleide å sette sprøyter med narkotiske stoffer på hverandre før de nattlige raidene. - De fikk oss til å føle oss som Rambo, sa han.

Massakrene har pågått i over sju år og krevd et sted mellom 60 000 og 120 000 menneskeliv. Likevel sitter alle - lærde som ignoranter - fortsatt fulle av spørsmål.

Fisks beskrivelser faller naturligvis algeriske myndigheter tungt for brystet. Også andre grupper, som er i opposisjon til myndighetene, har vondt for å tro på teoriene. De legger skylden ene og alene på det de kaller «terroristene», som med andre ord er de fryktede Væpnede islamske grupper (GIA) og det forbudte Islamsk redningsfront (FIS) og deres væpnede grein AIS.

Infiltrasjon

- Hvorfor griper ikke hæren inn og beskytter sitt folk, slik den er ment å gjøre, spør Robert Fisk. - Dette til tross for at noen av militærbrakkene ligger så nær enkelte av massakre-landsbyene at de har måttet høre både eksplosjonene når inntrengerne har sprengt seg gjennom døra til folk, og ropene fra landsbybeboerne som ble slaktet ned.

- Og hvorfor slipper ikke journalistene inn i disse områdene før flere dager etter at massakrene har funnet sted? Hvorfor er ikke en eneste væpnet mann arrestert og brakt for retten for terrorhandlingene?

At hæren har forbindelser til GIA er det ingen tvil om, mener Fisk.

(NTB)

ANSVARLIG? Hvem er det som dreper systematisk i Algeria?