Alle nekter skyld for menneskehandel

Med unntak for en fartsovertredelse, nekter alle de seks tiltalte for alle de alvorlige tiltalepunktene som blir reist mot dem i Bergen tingrett.

FORSTÅR IKKE: Bobi Calin (20) sier han ikke forstår hva han og de andre tiltalte har gjort galt i Norge. - Vi blir forfulgt fordi vi er sigøynere, sier han. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Bobi Calin (20) sier han ikke forstår hva han og de andre tiltalte har gjort galt i Norge. - Vi blir forfulgt fordi vi er sigøynere, sier han. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): De er tiltalt for å ha truet unge jenter til å tigge, stjele og selge falske gullvarer. I tillegg er noen av dem tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot mindreårige barn.

Uforstående I Bergen tingrett, og overfor pressen, stiller alle seg helt uforstående til at de først har sittet varetektsfengslet siden seinhøsten 2010, og for at de må svare for seg under hovedforhandlingene i tingretten.

Deres forsvarsadvokater har i dag reist spørsmål og tvil om de ville ha blitt straffeforfulgt i Oslo og andre steder i Norge. De mener politiet og påtalemyndigheten i Hordaland ikke viser forståelse for den spesielle og tradisjonsrike kulturen blant romfolket.

- Villfarelse - Lavalderekteskap er ikke uvanlig blant romfolk i Norge. De blir ikke straffeforfulgt for det, sier forsvarsadvokat Are Bohne.

- Jeg tror neppe denne saken ville ha blitt reist for en domstol i Oslo. Ekteskap som inngås i ung alder er sentralt i sigøynerkulturen. De gifter seg i ung alder også i Romania, men de blir ikke straffeforfulgt for det. Der ønsker ikke myndighetene å blande seg opp i slike ting. Forøvrig kan de ha handlet i villfarelse i forhold til lovene som gjelder i Norge, sier forsvarsadvokat Roland Kjeldahl.

- Uskyldig forfulgt - Vi opplever dette som at vi blir uskyldig forfulgt av politiet i Norge fordi vi er sigøynere. De forstår ingenting av vår kultur, og vi forstår ikke hva vi har gjort galt, sier en av de tiltalte. De mener jeg har gjort noe galt med min kone, men det har jeg ikke, sier  Bobi Calin (20).

Alle de seks tiltalte ble pågrepet seinhøsten 2010, og har sittet i varetekt hele tida etterpå. Det begynte med at unge jenter ble pågrepet for tyveri og salg av falske gullringer og smykker. Under etterforskningen av disse, ble politiet overbevist om at de unge jentene ble truet med vold for å stjele, tigge og selge falske gullvarer.