Alle ni sluppet fri

Syv svenske og to finske demonstranter ble pågrepet av politiet i går. Fem av demonstrantene ble sluppet fri ved sekstiden, og nå blir de fire siste også løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig i ettermiddag ble det kjent at politiet har arrestert fire demonstranter på grensa til Sverige. Men så økte tallet til åtte og deretter ni arresterte. Minst to av demonstrantene er under 18 år.

- De er anholdt fordi det er mistanke om at de vil kunne begå straffbare handlinger, sa Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

- Det dreier seg om åtte eller ni demonstranter. Men tallet kan forandre seg. Vi har ikke oversikt over hvor de er anholdt.

Vold mot tjenestemann

Tre svensker og to finner ble pågrepet på bussen fra Stockholm. Det er foreløpig uklart hvilket miljø de tilhører eller hvor pågripelsene skjedde. Sent i ettermiddag ble de fem sluppet ut igjen.

I kveld blir de fire siste demonstrantene også løslatt.

Tre svenske busser ble stoppet ved Svinesund, ifølge Oslo2002. De tre bussene kom fra Stockholm, Göteborg og Skaraborg.

- Politiet har plukket ut fire demonstranter fra Göteborgsbussen. To av dem er under 18. Tre er tidligere tatt for tagging, mens den fjerde er under etterforskning for vold mot offentlig tjenestemann, sa presseansvarlig for Oslo 2002, Maria Walberg, til Dagbladet.no.

- Undergraver demokratiet

Hun vet ikke om demonstrantene kom i egne busser eller i rutebusser.

- Vi krever en begrunnelse for hvert enkelt tilfelle. Det er veldig uheldig at politiet arresterer folk som har lyst til å demonstrere. Hvis ikke de kan begrunne dette, så mener vi at de undergraver viktige demokratiske rettigheter, sier hun.

Politiet i Halden bekrefter at fire personer ble tatt inn på grensen ved halv to-tiden i ettermiddag og at minst én av de arresterte er 17 år gammel.

- De er transportert videre til Oslo, sa betjent Tor-Øivind Johansen til Dagbladet.no.

La bort utvisningsbegjæring

Ifølge informasjonssjef i Politidirektoratet, Liv Merete Wiker, ble de svenske demonstrantene kjørt til Oslo fordi det er UDI som behandler begjæringen om utvisning.

Utlendingsdirektoratet er i ekstraberedskap denne helga og har til en hver tid to saksbehandlere på jobb.

Etter at politiet har pågrepet demonstrantene, reiser de en sak med krav om bortvisning. Da kommer UDI inn i bildet og ser på saken.

- Dersom forutsetningene er der, vil personene bli bortvist. Hvis ikke, blir saken henlagt, sier informasjonssjef Geir Løndal.

- Vi satser på å behandle disse sakene raskt.

UDI fikk i ettermiddag varsel om at politiet ville reise 14 bortvisningssaker. Men tallet ble nedjustert til fire. Nå er også de siste bortvisningssakene henlagt.

Stopper alle

Alle busser blir stoppet på grensa. I natt ble minst seks busser kontrollert.

I én av bussene var det danske aktivister fra Attac og den danske Enhedslisten. Aktivistene fikk dra videre til Oslo etter at personalia ble registrert.

- Politiet kopierte passene deres, sier Walberg i Oslo2002.

- Det er innført mulighet for personkontroll på grensa. Dette ble innført i går kveld, sier Mjølhus i Politidirektoratet.

KONTROLL: Politiet kontrollerer innreisende på grensa ved Svinesund.