Alle nordmenn får vaksine mot «svineinfluensa»

Kostnad: 650 millioner kroner.

ALLE FÅR: Alle nordmenn vil få tilbudet om vaksine mot influensa A (H1N1), det såkalte svineinfluensa. 
Foto:  Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
ALLE FÅR: Alle nordmenn vil få tilbudet om vaksine mot influensa A (H1N1), det såkalte svineinfluensa. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Til høsten blir det massevaksinering mot influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, i Norge.

650 millioner kroner

Hittil er det bare registrert 23 tilfeller av denne influensasmitten i Norge. Ingen av de smittede er blitt alvorlig syk. Men myndighetene regner med at flere vil bli smittet og setter i gang et masse-vaksinasjonsprogram til en verdi av 650 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Myndighetene har bestilt 9,4 millioner doser av vaksinen fra legemiddelselskapet GlaxoSmithKline (GSK). Alle får to doser hver som skal tas med et par ukers mellomrom.

Alle vil få tilbundet

- Alle vil få tilbud om gratis vaksine til høsten. Vi vet ennå ikke hvor sterk oppfordringen om å ta vaksinen blir, eller hvilke grupper som vil ha størst behov. Men alle vil få tilbudet, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet.

Bestillingen av vaksinene ble gjort i forrige uke. Planen om vaksinasjon i Norge har imidlertid vært klar siden Verdens helseorganisasjon (WHO) 11. juni sa at influensaen har utviklet seg til en pandemi i fase 6 på WHOs skala.

- Det vil koste cirka 650 millioner kroner. I tillegg arbeider vi med å regne på hvilke andre utgifter dette vil føre med seg, sier underdirektør Jan Berg i Helse- og omsorgsdepartementet.

Norge får de første vaksinene sent på høsten, trolig i november. De fleste av vaksinene vil trolig bli levert innen utgangen av året. Kommunene får ansvaret for å gjennomføre vaksineringen, og folk kan vaksinere seg både hos fastleger og på eventuelle arrangement igangsatt av kommunene.

(NTB)