Alle nordmenn ute av Eritrea

Alle nordmenn kom seg trygt ut av Eritrea. De som er igjen er eritreere med norsk pass, sier Redd Barns stedlige representant Terje Thodesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 norske kom til Amman i Jordan natt til søndag og allerede på formiddagen reiste de første videre til Norge. Fem andre norske i Eritrea valgte å dra til Nairobi i Kenya i stedet.

Eritreerne med norsk pass er enten på ferie eller de arbeider i hjemlandet, opplyser Thodesen.

Han beskriver stemningen i hovedstaden Asmara som nedtrykt.

- Dette er en krig ingen ønsker. For den vanlige kvinne og mann er den totalt meningsløs, sier han.

Eventuelt

Ut fra dagens situasjon var det ikke nødvendig å dra, mener Thodesen.

- Men problemet var ikke det som skjer, men det som kan komme til å skje, legger han til.

Føre-var signalet kom fra USA som er involvert i meklingsarbeidet. Deres ord hadde dermed ekstra vekt. Da amerikanerne sa de ville stenge ambassaden, reagerte andre land på samme måte.

- Men da det kom til stykket valgte den amerikanske ambassadøren å bli igjen. Det var skjedd ting som gjorde at han ikke ville dra likevel, forklarer Thodesen.

Hva striden står om

Ifølge Eritrea gjelder striden et grenseområde som ligger innenfor den gamle kolonigrensen. Det lå tidligere ubefolket, men i tidens løp har etiopiere slått seg ned der. Nå vil Eritrea ha slått fast eiendomsretten.

- For eritreerne er dette en prinsippsak. De blåser i hva omverdenen sier og er villig til å betale prisen i form av soldater og tapt bistand, sier Thodesen. Eritreerne svarer på kritikken med å si at «vi har selvfølelsen i behold. Bare behold pengene deres».

(NTB)