Norske jagerfly - F-35

Alle Norges F-35-jagerfly satt på bakken

Piloter ved Luke Air Force Base melder om svimmelhet og desorientering. Øvelse ble kansellert i går, og fem norske F-35-jagerfly fikk ikke fly.

NORSKE FLY: Et F-35 Lightning II-jagerfly, som Norge skal kjøpe inntil 52 av, på Edwards Air Force Base i California. Alle de fem flyene Norge har fått, er nå satt på bakken. EFoto: Tore Meek / Scanpix
NORSKE FLY: Et F-35 Lightning II-jagerfly, som Norge skal kjøpe inntil 52 av, på Edwards Air Force Base i California. Alle de fem flyene Norge har fått, er nå satt på bakken. EFoto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alle jagerflyene av typen F-35 på Luke Air Force Base i Arizona i USA er satt på bakken etter at piloter har opplevd oksygenmangel.

Norge har alle sine fem F-35-jagerfly på flybasen. Disse får heller ikke fly. Fredag skulle det amerikanske forsvaret ha øvelser på basen, men disse flygingene ble kansellert. Etter planen skal det igjen være flyginger på mandag.

- Det er der vi utdanner og trener opp norske F-35-piloter. Vi har fem fly på basen, sier major Stian Roen, pressetalsmann i Luftforsvaret, til Dagbladet.

Roen sier han ennå ikke kjenner til detaljene om hendelsen.

- Treningen på fredag ble kansellert på bakgrunn av de siste hendelsen. Signalene som er gitt, er at flygingene gjenopptatt på mandag. Samtidig skal man undersøke hva som er årsaken til hendelsen, sier Roen.

- Ved slike hendelser er uansett flysikkerheten den viktigste, sier han til Dagbladet.

Pilotene skal ha blitt svimle, desorientert og opplevd prikking i fingrene, ifølge lokal-TV-kanalen Fox Phoenix.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer