NORSKE FLY: Et F-35 Lightning II-jagerfly, som Norge skal kjøpe inntil 52 av, på Edwards Air Force Base i California. Alle de fem flyene Norge har fått, er nå satt på bakken. EFoto: Tore Meek / Scanpix
NORSKE FLY: Et F-35 Lightning II-jagerfly, som Norge skal kjøpe inntil 52 av, på Edwards Air Force Base i California. Alle de fem flyene Norge har fått, er nå satt på bakken. EFoto: Tore Meek / ScanpixVis mer

Norske jagerfly - F-35

Alle Norges F-35-jagerfly satt på bakken

Piloter ved Luke Air Force Base melder om svimmelhet og desorientering. Øvelse ble kansellert i går, og fem norske F-35-jagerfly fikk ikke fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle jagerflyene av typen F-35 på Luke Air Force Base i Arizona i USA er satt på bakken etter at piloter har opplevd oksygenmangel.

Norge har alle sine fem F-35-jagerfly på flybasen. Disse får heller ikke fly. Fredag skulle det amerikanske forsvaret ha øvelser på basen, men disse flygingene ble kansellert. Etter planen skal det igjen være flyginger på mandag.

- Det er der vi utdanner og trener opp norske F-35-piloter. Vi har fem fly på basen, sier major Stian Roen, pressetalsmann i Luftforsvaret, til Dagbladet.

Roen sier han ennå ikke kjenner til detaljene om hendelsen.

- Treningen på fredag ble kansellert på bakgrunn av de siste hendelsen. Signalene som er gitt, er at flygingene gjenopptatt på mandag. Samtidig skal man undersøke hva som er årsaken til hendelsen, sier Roen.

- Ved slike hendelser er uansett flysikkerheten den viktigste, sier han til Dagbladet.

Pilotene skal ha blitt svimle, desorientert og opplevd prikking i fingrene, ifølge lokal-TV-kanalen Fox Phoenix.

- Oksygenmangel

Det amerikanske Luftforsvaret sa i går at fem piloter har rapportert om oksygenmangel siden 2. mai. Det er ikke kjent hva slags nasjonalitet pilotene har. Ifølge Air Force Times ble nødsystemene i flyene utløst.

FLYR FOR FØRSTE GANG: Her tar et norsk F-35 av fra fabrikken i Fort Worth, Texas for den første av flere testflygninger som skal lede frem mot den formelle overdragelsen til Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det femte F-35-kampflyet av totalt inntil 52 ble overlevert til det norske luftforsvaret i Arizona i USA 25. mai i år.

De fem flyene brukes nå bare til opptrening i Arizona, men Norge har til sammen kjøpt 52 F-35 fly.

Major Becky Heyse ved flybasen sier til Fox de tar meldingene på alvor.

- Det kan være dødelig. Heldigvis er alle våre piloter veldig godt trent. Det er trent opp for å vite hvordan slike symptomer føles, og de er trent opp til at de skal vite hva de gjør når de opplever det, sier Heyse ved flybasen.

- På stand down

Roen vil ikke gå inn på hvor mange norske piloter det er på basen.

- Vi går ikke inn på hvor mange norske piloter som utdannes, men programmet går i henhold til planen og vi er svært godt fornøyd med treningen og utdanningen de norske pilotene får på Luke, sier han.

- Der flere allierte nasjoner som samarbeider om trening og utdanning på Luke AFB, der nasjonene samarbeider tett og flyr hverandres fly. I følge USAF dreier det seg om et fåtall fly. At alle flyene på Luke AFB i går ble satt på «stand down» i én dag var for å forsikre seg om at alle pilotene er oppdaterte på sikkerhetsprosedyrer og symptomer. Flyene er forventet å fly som vanlig på mandag. sier Roen.

Han mener kanselleringen av treningen ikke kan betegnes som at flyene er satt på bakken.

- USAF (det amerikanske luftforsvaret, journ. anm) har satt ned en arbeidsgruppe som har fokus på å finne årsakene til symptomene som flygerne opplever. Dette vil så langt ikke få noen konsekvenser. Flygingen vil sannsynligvis gjennopptas på mandag, og igjen presiserer vi at det ikke er snakk om at flyene er satt på bakken, men at den siste hendelsen med oksygensystemet førte til at fredagens trening ble kansellert, sier Roen.

- Tar de nødvendige grep

Det amerikanske luftforsvaret sier at flyene bare er satt på bakken fram til mandag.

- For å synkronisere operasjoner og vedlikehold for å sikre trygge flygninger, har vi kansellert lokal F-35-flyging. Luftforsvaret har tatt meldingene på alvor, og vi er opptatt av å forsikre at våre piloter er trygge. Vi tar de nødvendige grepene for å finne årsaken til disse hendelsene, sier brigadegeneral Brook Leonard til Air Force Times.

Ingeniører, mekanikere og helsepersonell undersøker nå hendelsene. Det er ifølge avisa ikke klart om oksygensystemet om bord på jagerflyene har sviktet.

260 milliarder

Det vil koste Norge minst 261 milliarder kroner å kjøpe og drifte den planlagte investeringen i 52 nye og hypermoderne F-35 jagerfly. Summen inkluderer alle våpen, kostnader ved oppgradering av baser og avhending i flyenes levetid.

Det var etter lang og opphetet debatt at Stortinget i 2008, mot SVs ønske, gikk for det amerikanske jagerflyet framfor konkurrenten Gripen fra Saab.

F-35 har vært omstridt siden utviklinga av flyet skred fram. I tillegg til prisoverskridelser og forsinkelser, er en rekke av flyets tekniske spesifikasjoner satt under kritisk søkelys av media og eksperter, og på ett tidspunkt ble alle F-35 vingeklippet og nektet å fly grunnet et problem med motoren.

Blant annet er det blitt hevdet at F-35 flyet ble hacket av kinesiske myndigheter. F-35 består av en stor datakomponent, og noen kritikere har hevdet dette gjør flyet sårbart.

Først i november i år kommer de tre første flyene av typen F-35 til Norge og lander på norsk jord. Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35. F-35 skal etter planen begynne å overta oppgaver fra dagens F-16 i 2019.

Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes blir de siste F-35-flyene levert i 2024.