- Alle norske ulver må skytes, dette går ikke

Sauebønder og jegere møter miljøministeren midt i ulveland på Finnskogen.

- SAMME HVERT ÅR:  Dette bildet av en ulvedrept sau i Merete Furubergs besetning er tatt i september 1999 i forbindelse med valgkampen. Her er Senterpartiets ordførerkandidat Merete Furberg fotografert med sauekadaveret mellom seg og daværende statssekretær Per Olaf Lundteigen. - Et slikt bilde kunne vært tatt hvilket som helst år etter 1981. Da begynte ulven i herje rundt omkring her, sier Furuberg foran miljøministerens besøk. Arkivfoto: Jon Hauge, Aftenposten/NTB Scanpix.
- SAMME HVERT ÅR: Dette bildet av en ulvedrept sau i Merete Furubergs besetning er tatt i september 1999 i forbindelse med valgkampen. Her er Senterpartiets ordførerkandidat Merete Furberg fotografert med sauekadaveret mellom seg og daværende statssekretær Per Olaf Lundteigen. - Et slikt bilde kunne vært tatt hvilket som helst år etter 1981. Da begynte ulven i herje rundt omkring her, sier Furuberg foran miljøministerens besøk. Arkivfoto: Jon Hauge, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rekordmange ulv og rekordlave erstatningtall for sau drept av ulv spesielt og rovdyr spesielt.

Slike fakta skrur opp temperaturen i en allerede opphetet ulvedebatt, og onsdag skal «rovdyrminister» Vidar Helgesen (H) få noen «sannhetens timer» midt i ulveland.

I alle fall skogens brutale fakta sett gjennom sauebønders og elgjegeres briller.

Her er hele bestandsrapporten pr. 15. februar fra Høgskolen i Hedmark og Rovdata.I Stortingets spørretime for to uker siden opplyste klima- og miljøministeren at han kommer med en ny ulvemelding før påske.

Ifølge statsekretær Lars Andreas Lunde (H) skal den nye ulvemeldingen vurdere både grensene for den såkalte ulvesonen og bestandsmålet.

Sagt med andre ord: hvor mange flere ulver vil myndighetene tillate å skyte i norsk ulveterreng.

Nei fra Sverige Forsøket på å få til en felles ulveforvaltning på norsk og svensk side av grensen er parkert etter flere års bestrebelser. Årsak: Sveriges EU-medlemskap tillater ikke felles ulvejakt med EØS-landet Norge.

Og dermed har ikke miljøvernministeren svenske naboer å støtte seg til i den svært vriene rollen som fredsmekler mellom rovdyrvenner og sauebønder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer