Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alle norske ulver må skytes, dette går ikke

Sauebønder og jegere møter miljøministeren midt i ulveland på Finnskogen.

 - SAMME HVERT ÅR:  Dette bildet av en ulvedrept sau i Merete Furubergs besetning er tatt i september 1999 i forbindelse med valgkampen. Her er Senterpartiets ordførerkandidat Merete Furberg fotografert med sauekadaveret mellom seg og daværende statssekretær Per Olaf Lundteigen. - Et slikt bilde kunne vært tatt hvilket som helst år etter 1981. Da begynte ulven i herje rundt omkring her, sier Furuberg foran miljøministerens besøk. Arkivfoto: Jon Hauge, Aftenposten/NTB Scanpix.
- SAMME HVERT ÅR: Dette bildet av en ulvedrept sau i Merete Furubergs besetning er tatt i september 1999 i forbindelse med valgkampen. Her er Senterpartiets ordførerkandidat Merete Furberg fotografert med sauekadaveret mellom seg og daværende statssekretær Per Olaf Lundteigen. - Et slikt bilde kunne vært tatt hvilket som helst år etter 1981. Da begynte ulven i herje rundt omkring her, sier Furuberg foran miljøministerens besøk. Arkivfoto: Jon Hauge, Aftenposten/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rekordmange ulv og rekordlave erstatningtall for sau drept av ulv spesielt og rovdyr spesielt.

Slike fakta skrur opp temperaturen i en allerede opphetet ulvedebatt, og onsdag skal «rovdyrminister» Vidar Helgesen (H) få noen «sannhetens timer» midt i ulveland.

I alle fall skogens brutale fakta sett gjennom sauebønders og elgjegeres briller.

Her er hele bestandsrapporten pr. 15. februar fra Høgskolen i Hedmark og Rovdata.

I Stortingets spørretime for to uker siden opplyste klima- og miljøministeren at han kommer med en ny ulvemelding før påske.

Ifølge statsekretær Lars Andreas Lunde (H) skal den nye ulvemeldingen vurdere både grensene for den såkalte ulvesonen og bestandsmålet.

Sagt med andre ord: hvor mange flere ulver vil myndighetene tillate å skyte i norsk ulveterreng.

Nei fra Sverige
Forsøket på å få til en felles ulveforvaltning på norsk og svensk side av grensen er parkert etter flere års bestrebelser. Årsak: Sveriges EU-medlemskap tillater ikke felles ulvejakt med EØS-landet Norge.

Og dermed har ikke miljøvernministeren svenske naboer å støtte seg til i den svært vriene rollen som fredsmekler mellom rovdyrvenner og sauebønder.

Miljøvernministeren har invitert seg selv hjem til leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, i skogen innenfor Svullrya på Finnskogen i Hedmark. «Følg Furubergsvegen til den stopper», står det i veibeskrivelsen til statsråden og hans følge.

 UT AV KONTORET:  Statsråd Vidar Helgesen skal på besøk til ulveland på Finnskogen onsdag. FOTO: INGAR STORFJELL, Aftenposten/NTB Scanåpix.
UT AV KONTORET: Statsråd Vidar Helgesen skal på besøk til ulveland på Finnskogen onsdag. FOTO: INGAR STORFJELL, Aftenposten/NTB Scanåpix. Vis mer

Og der er forventingene fra sauebonde og Småbrukarlagleder Merete Furuberg krystallklar:

- Alle norske må fjernes
- Alle ulv med fast tilhold i Norge og alle ulvevalper som blir født i norske skoger må fjernes. Og vi skal forklare statsråden hvorfor det ikke går som nå beitedyr, vilt og ulv side, sier Furuberg til Dagbladet på vegne av sin egen organisasjon, Norges Bondelag, Sau og Geit, jegerinteresser og foreldre som frykter at ulv skal angripe barn på skolevei.

Hun kan ikke vente noen avklaring på onsdagens møte.

Dette er statsrådens svar på Dagbladets spørsmål om når stortingsmeldingen kommer og hva den skal inneholde:

«Jeg vil så snart som mulig legge frem en stortingsmelding om ulv. Målet er at Stortinget skal kunne behandle meldingen før sommeren. Hovedtemaene i meldingen er bestandsmål for ulv og en vurdering av ulvesonen».

Men sauenæringens krav og forventinger blir neppe møtt med heiarop fra rovdyrforkjemperne.

Rovdatas ferske telling viser at sist år er registert mellom 80 og 84 ulver i Norge, hvorav 38-39 er fastboende og resten vandrer på begge siden av grensen.

Det er høyeste ulvebestand i Norge siden de norsk-svenske tellingene startet i organisert form i 1998.

Dessuten kan det være så mange som sju ulvekull født på norsk side i 2015. Det er mer enn dobbelt så mange kull som den midlertidige «fredsavtalen» på Stortinget om tre valpeflokker i året.

 SKAL VURDERE KARTET:  De lysegule markeringene mot grensen til Sverige fra Trysil i nord til Halden i sør er dagens gjeldende ulvesone. Kart: Høgskolen i Hedmark.
SKAL VURDERE KARTET: De lysegule markeringene mot grensen til Sverige fra Trysil i nord til Halden i sør er dagens gjeldende ulvesone. Kart: Høgskolen i Hedmark. Vis mer

- Ja, det betyr i klare tall at vi krever jakt på alle de 38-39 fastetablerte norske voksenulvene og alle de norskfødte valpene. Vi aksepterer streifulv som vandrer mellom Sverige og Norge, bekrefter Furuberg overfor Dagbladet.

- Fikk ikke søkt
Hun reagerte på statsrådens presentasjon av erstatningstallene for sau tidligere i vinter.

- Slik vi tolket det, antydet Helgesen at ulveproblemet er løst i og med lave erstatningstall for 2014. Men det er flere andre faktorer pynter på tallene i denne statistikken, blant annet veldig ulik praktiseringen av erstatning rundt i distriktene, og at mange bønder har sluttet med sau på grunn av ulven.

- Og dessuten kom en ny nettløsning i fjor, som gjorde at mange bønder ikke fikk sendt søknader. Dette er noen av temaene vi skal prate om onsdag, sier Merete Furuberg.

- Kan sauegjetere løse problemet ?

- Vi samordner oss og ser etter flokkene minst en gang i døgn, men med norsk lønnsnivå er det umulig å ha gjetere døgnet rundt.

Jerv og gaupe grådigst
Her er erstatningstallene for sau drept av rovdyr i 2014, hentet fra det offentlige nettstedet rovbase:

Totalt 20 150 sauer drept av rovdyr erstattet -mot 23 500 i 2013:

Drept av:

• Jerv 6 500
• Gaupe 4 500
• Bjørn 1 900
• Ulv 1 700
• Kongeørn 1 700
• Uspesifisert 3 800 - det vil si at det ikek har vært mulig å fastslå om det er ett av de fire rovdyrene eller kongeørn som har vært på ferde.

100 elger i året
Ifølge Rovdata forsyner et voksent ulvepar seg med 100 elg i år.

 STATSRÅDBESØK:  Merete Furuberg tar i mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen på gården hjemme ved Svullrya på Finnskogen. FOTO: FRANK KARLSEN/DAGBLADET.
STATSRÅDBESØK: Merete Furuberg tar i mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen på gården hjemme ved Svullrya på Finnskogen. FOTO: FRANK KARLSEN/DAGBLADET. Vis mer

Med om lag 40 ulvepar blir det rundt 4 000 elg i året.

- Heromkring har vi virkelig merket reduksjon i elgebestanden. Da jeg begynte med elgjakt på slutten av 1970-tallet, hadde vi en kvote på 32 dyr i jaktlaget. Sist høst hadde vi en kvote på 10 elg på nøyaktig samme areal. Og vi griede bare å felle åtte, sier sauebonde og elgjeger Merete Furuberg.