KRASJSTEDET: Bare snaut 250 meter fra rullebanen på flyplasen Rostov-na-donu gikk flyet i bakken. Dette viser vrakrestene. Russiske myndigheter er i gang med å etterforske styrten. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
KRASJSTEDET: Bare snaut 250 meter fra rullebanen på flyplasen Rostov-na-donu gikk flyet i bakken. Dette viser vrakrestene. Russiske myndigheter er i gang med å etterforske styrten. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpixVis mer

Alle om bord døde: Tre mulige årsaker til styrten

Den svarte boksen funnet etter flystyrt i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 62 mennesker døde da et Boeing 737 fra Flydubai styrtet i Russland i natt.

Flyet kom fra Dubai og forsøkte å lande på flyplassen i den russiske byen Rostov-na-Donu, nær grensa til Ukraina, da det styrtet. 55 passasjerer og sju fra mannskapet døde.

Blant de døde er det 44 russere, åtte ukrainere, to indere og en uzbeker.

Ukjent årsak Det er foreløpig uklart hva som førte til at flyet styrtet. Flyet gikk ned bare 243 rullemeter fra rullebanen, og det var dårlig vær på stedet.

Den russiske etterforskningskomiteen har satt i gang etterforskning av ulykken, og sier at det så langt er tre mulige årsaker til styrten, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Vi ha undersøker ulike versjoner av saken. Det inkluderer menneskelig feil blant de ansatte, tekniske feil dårlig vær og andre faktorer, sier komiteeleder Vladimir Markin.

- I øyeblikket ser vi nærmere på to hovedteorier: Pilotfeil i forbindelse med at været ble dårligere, eller en teknisk feil, sier et medlem av komiteen, Oksana Kovrizhanaja, til nyhetsbyrået Interfax, ifølge NTB.

Rundt 10.30 i formiddag kom de første bildene fra styrten. Vrakdelene fra flyet ligger spredd utover et stort område, men flyets ferdskriver - den såkalte svarte boksen - er nå funnet. Den kan gi etterforskerne nyttige svar om hva som skjedde.

Ifølge konsernsjef i selskapet FlyDubai, Ghaith Al Ghaith, var flyets pilot kypriotisk mens styrmannen var spanjol.

Sirklet rundt
Nyhetsbyrået TASS siterer en kilde på at ulykken sannsynligvis skyldes en menneskelig feil som ble gjort i cockpit.

En overvåkningsvideo som sirkulerer i russiske medier, viser at flyet eksploderte umiddelbart da det traff bakken. Flyet brant en stund etter ulykken, før brannvesenet klarte å slukke ilden, men flyplassen er inntil videre stengt.

Ulykken skjedde klokka 01.50 norsk tid. 33 kvinner, 18 menn og 4 barn var om bord på flyet, som kom fra Dubai, skriver flyselskapet på sin Facebook-side.

Krevende værforhold skal ha ført til at flyet, av typen Boeing 737 som var på vei fra Dubai, bommet på rullebanen da pilotene gjorde sitt andre landingsforsøk. 

Nettstedet flightradar24 viser at flyet sirklet i luftrommet over flyplassen i over to timer, før det traff bakken. Det var uvær med kraftig vind opptil 14 til 22 sekundmeter i kastene og regnbyger i området da ulykken skjedde.

Lavprisselskap Flyet hadde flightnummer FZ981, og tilhørte flyselskapet FlyDubai. Både flyselskapet og produsenten Boeing bekrefter «en hendelse» med flyet.

SVART BOKS: Etterforskerne har funnet flyets svarte boks. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
SVART BOKS: Etterforskerne har funnet flyets svarte boks. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer

Flydubai er et lavprisselskap med base i Dubai. Det har ingen forbindelser til det mye større flyselskapet Emirates. På Facebook skriver selskapet at flyet forlot Dubai International Airport klokka 22.20 lokal tid fredag kveld.

Selskapet beklager det som har hendt og sender sine tanker til dem som var om bord. Flydubai sier det vil gjøre det det kan for å hjelpe dem som er blitt berørt av den tragiske ulykken.

- Vi har satt opp vår kriseberedskap og vil arbeide tett med alle myndigheter som er involvert. Vi vil også dele så mye informasjon som vi kan og komme med oppdateringer jevnlig, skriver flydubai.

Det er også oppgitt telefonnumre for familie og venner av dem som var om bord og til mediene, ifølge NTB.

ALLE DØDE: Alle 62 om bord på flyet, døde i nattas styrt. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
ALLE DØDE: Alle 62 om bord på flyet, døde i nattas styrt. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer