Helikopterulykken i Alta:

Alle om bord omkom

Seks personer er bekreftet omkomne etter helikopterulykken i Alta.

NEST SISTE TUR: Kameratene Benjamin Eide (18), Kristian Holmgren (19) og Jens Karlsen (20) var passasjerer på helikopteret bare minutter før ulykken inntraff. Video: Eide/Holmgren/Karlsen Vis mer

Alle som var om bord i ulykkeshelikopteret som i går styrtet i Kvenvik-området i Alta, er bekreftet omkomne.

Det melder Finnmark politidistrikt i en pressemelding søndag morgen.

Det var fem passasjerer og én pilot om bord i helikopteret, som havarerte like før klokka 17.05 lørdag ettermiddag.

De fem passasjerene skal alle ha vært fra Alta, og ha vært i begynnelsen av 20-åra, ifølge politiet. Piloten var en svensk statsborger, og svenske myndigheter er varslet.

HELIKOPTERSTYRT: Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta. Det skal ha vært seks personer om bord, og fire er bekreftet døde. Video: Vilde Øines Pedersen Vis mer

Tok nest siste tur

Den tragiske ulykka skjedde i forbindelse med festivalen Høstsprell, der festivaldeltakerne kunne få anledning til å fly helikopter.

Bare minutter før dødsulykka satt Jens Karlsen, Kristian Holmgren og Benjamin Hægdahl Eide fra Hammerfest i helikopteret.

Alle de som var i helikopteret neste tur, er nå omkomne.

- Det er helt grusomt å tenke på at det som skjedde, fort kunne ha skjedd oss, sier Jens Karlsen.

Så røyken fra fjellet

Etter at de hadde landet og forlatt helikopteret gikk guttene til campingvogna si, som de har stående på festivalområdet. Der satte de på musikk og snakket om opplevelsen de nettopp hadde delt.

- Rett etter at vi hadde kommet tilbake til vogna fikk jeg en telefon fra noen som hadde hørt om helikopterstyrten, og fryktet at jeg kunne være blant de involverte, sier Karlsen.

- Da gikk vi ut av vogna, og så røyken i fjellveggen. Jeg ble helt kald, fortsetter han.

- Hva sa dere til hverandre?

- Oj, det går ikke an. Hva skjer nå!?, sier Karlsen og forteller at de tre kameratene ble stående og se opp mot røyken.

Ulykken

Nødetatene fikk først melding om ulykken 17.05 lørdag ettermiddag. Alt tilgjengelig personell og materiell ble raskt satt inn i redningsaksjonen, som ble koordinert av Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Fire av de seks om bord i helikopteret ble i 18.30-tida bekreftet omkomne. Da var én person fløyet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, og den siste personen fremdeles savnet.

I 20.40-tida lørdag kveld ble den savnede personene funnet, og deretter bekreftet omkommet.

Den skadde omkom på sykehuset, som følge av skadet, ifølge politiet.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne.

Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand.

Ulykkeshelikopteret

Helikopteret som styrtet i Alta, var et Airbus AS-350B og ble levert i juni. Typen har vært involvert i flere ulykker, men er samtidig det mest brukte i Norge, skriver NTB.

Ifølge Nordlys var det aktuelle helikopteret en oppgradert versjon av Airbus AS-350B. Det var ett av to som selskapet Helitrans i juni fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

I 2011 omkom fem personer da en AS-350 styrtet i Hardanger. Det ble ikke avdekket tekniske feil, men Havarikommisjonen slo fast at ulykkesårsaken kan ha vært brå manøvrering, skriver NTB.

I 2009 døde en flyger i en ulykke med samme type helikopter i Rostadalen i Målselv. Havarikommisjonen mener ulykken sannsynligvis skjedde fordi halerotorbeskytteren og nedre del av halefinnen satte seg fast i snøen. Passasjeren ble lettere skadd, skriver NTB.

Starter etterforskningen

Etterforskere fra politiet og havarikommisjonen vil søndag morgen starte sine undersøkelser på stedet for å finne årsaken til den tragiske ulykken.

- Kriminalteknikere fra politiet og tre eksperter fra Kripos vil i tillegg til personer fra havarikommisjonen være med opp til stedet der helikopteret ligger, opplyser operasjonsleder Leo Johansen i Finnmark politidistrikt til NTB søndag morgen.

Området er svært ulendt og vanskelig tilgjengelig. Politiet får derfor helikopterbistand av Forsvaret for å transportere mannskaper og utstyr til stedet der det havarerte helikopteret befinner seg.

- I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Politiet avhører vitner og ansatte i helikopterselskapet. Ut fra forholdene er det klart at det vil ta tid å avklare hendelsesforløpet, og det er for tidlig å antyde noe om hvorfor helikopteret styrtet, skriver politiet i pressemeldingen.

Dagbladet oppdaterer saken.